Με ρώτησαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί ότι δεν θα μειωθεί άλλο η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όταν απάντησα πως μου είναι αδύνατο να ξεστομίσω κάτι τέτοιο τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως οι συντάξεις θα μειωθούν σε λίγες μόλις ημέρες – όλοι επίσης ξέρουμε πως αρχικά το πλάνο ήταν να μειωθούν την Πρωτομαγιά – οι παρευρισκόμενοι εμφανώς ταράχτηκαν.

Ads

 
Στο τέλος της εκδήλωσης, ανεξάρτητα από τον πολιτικό και κομματικό τους προσανατολισμό, ήρθαν και με ρώτησαν γιατί έδωσα αυτή την απάντηση αφού αγωνίζομαι να εκλεγώ στην δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση είναι απλή: για χρόνια, ίσως και από τη δημιουργία του κράτους μας, τέτοιου είδους δεσμεύσεις αναλάμβαναν και δυστυχώς συνεχίζουν να αναλαμβάνουν δημοσίως πολιτικοί και πολιτευόμενοι παρά το γεγονός ότι ξέρουν πολύ καλά πως δεν μπορούν να τις τηρήσουν.
 
Από την άλλη πλευρά, τέτοιου είδους δεσμεύσεις οδηγούν μεγάλες μάζες ψηφοφόρων να επιλέξουν να εκπροσωπηθούν από κόμματα και πολιτικούς που τις αναλαμβάνουν, παρά το γεγονός ότι και αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά είτε ότι είναι αδύνατον να τηρηθούν είτε ότι αν τηρηθούν θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα επιζήμιες για τη χώρα γενικότερα και για τους ίδιους ειδικότερα.

Λίγο πολύ έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ και είναι καιρός όχι μόνο να πατήσουμε φρένο αλλά να τραβήξουμε και χειρόφρενο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας.
 
Να μιλάμε για αυξήσεις συντάξεων, μισθών και επιδομάτων όταν ξέρουμε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ορθοποδήσουμε και να πάμε μπροστά.
 
Ευχή και ελπίδα μου είναι αυτή η κρίση όχι μόνο να μας βοηθήσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αλλά και να πράττουμε ο καθένας από εμάς ανάλογα, βάζοντας τη λογική μας να δουλέψει και αγνοώντας ευσεβείς πόθους και εμφανώς ψεύτικες υποσχέσεις. Με άλλα λόγια όχι άλλο δούλεμα…
 
Μαρία Καγκελίδου είναι δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης

Ads