«Εύχομαι να είχε η Αριστερά τόσους πολλούς καταστροφείς σαν εμένα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του εβδομαδιαίου περιοδικού Stern, που φιλοξενεί συνέντευξη του Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην προέδρου του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Την ίδια ώρα, με τον τίτλο «Τα λεφτά δίνονται μόνο στις τράπεζες, ο Έλληνας δεν έχει πάρει τίποτε» δημοσιεύεται στη σημερινή Die Presse συνέντευξη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς, Gregor Gysi, ο οποίος αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα, υπεραμυνόμενος αρχικά των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα.
 

Ads

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης του Όσκαρ Λαφονατέν:
 
Ζηλεύετε αλήθεια τον νεαρό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι αντίθετος με το πνεύμα των καιρών για τη λιτότητα, στην Ελλάδα όμως πιθανόν να καταφέρει αυτό που εσείς δεν πετύχατε ποτέ: Να έχει το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές πιθανότητες να αναδειχτεί ισχυρότερο κόμμα;
 
Δεν τον ζηλεύω. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δραματική. Εκεί άνθρωποι αυτοκτονούν, επειδή είναι σε αδιέξοδο, μητέρες δίνουν τα παιδιά τους, επειδή δεν ξέρουν πια πώς να τα θρέψουν, συνταξιούχοι καλλιεργούν στο μπαλκόνι λαχανικά για να φάνε, νέοι άνθρωποι φεύγουν στο εξωτερικό. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Τσίπρα. Ως πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει συμβιβαστικές λύσεις, που να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους του. Σκέπτεται άραγε η κυρία Μερκελ τι κάνουν στους ανθρώπους οι υπαγορεύσεις της για λιτότητα;
 
Γιατί βάζετε την κυρία Μέρκελ στη συζήτηση;
 
Επειδή η κυρία Μέρκελ εφαρμόζει όσα θέλουν να έχουν οι τράπεζες. Αλλά οι τράπεζες πολεμούν τους λαούς της Ευρώπης. […] Η κα Μέρκελ θα πρέπει με όλο και περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, να αποκαταστήσει τη ζημιά που κάνει. Δεν είναι μόνο η πιο επικίνδυνη, αλλά και η πιο ακριβή γυναίκα της Ευρώπης.
 
Αν η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίσει έτσι, πιστεύετε ότι όλα θα πάνε στραβά;
 
Ναι, η καγκελάριος θέτει σε κίνδυνο το ευρώ, θέτει σε κίνδυνο την ιδέα της Ευρώπης, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος. Θεωρούμην επικίνδυνος, επειδή στο όνομα της δημοκρατίας θέλησα να περιορίσω τη δύναμη των τραπεζών. Η Μέρκελ είναι επικίνδυνη, επειδή δεν βλέπει σε βάθος τι κάνουν οι χρηματαγορές και κάνει όλα όσα θέλουν οι τράπεζες: Οι αποφάσεις της διασφαλίζουν τα χρήματα των πλουσίων. Τα ρίσκα τα επωμίζεται ο φορολογούμενος.
 
Τώρα μιλάτε σαν να αρέσει στην καγκελάριο να βασανίζει τους πολίτες.
 
Δεν παίρνει είδηση τι κάνει η πολιτική της στους ανθρώπους, δεν βλέπει τη μιζέρια των Ελλήνων. Δεν ξέρει πώς λειτουργούν οι δομές της εξουσίας. Αυτή η άγνοια οδήγησε για μια στιγμή σε διαφάνεια – όταν κάλεσε τον επικεφαλής της Deutsche Bank, τον κύριο Ackermann, για τα 60α γενέθλιά του στην Καγκελαρία. Φυσικά, όποιος καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής έχει δικαίωμα να γιορτάζει στην καγκελαρία. […]
 
Υπέρ της πολιτικής του Τσίπρα ο Gregor Gysi
 
Ο αρχηγός του ΣΥΡΖΑ θέλει μεν να αποπληρώσει το χρέος της Ελλάδας, αλλά και να δώσει τέλος στην πολιτική λιτότητας, επισημαίνει στη σημερινή Die Presse ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς, Gregor Gysi. Ο Τσίπρας δεν ζητά περισσότερα χρήματα, αλλά προτίθεται να αξιοποιήσει αυτά που υπάρχουν, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις, σημειώνει ο Γερμανός βουλευτής, προσθέτοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.
 
Ναι μεν το χρέος της Ελλάδας είναι υπέρογκο, όπως λέει στη συνέχεια, ωστόσο οι τράπεζες, οι κερδοσκόποι και τα hedge funds επίσης ευθύνονται για την κρίση, προκαλώντας πρώτα την χρηματοπιστωτική κρίση, για την υπέρβαση της οποίας τα κράτη διέθεσαν κεφάλαια στις τράπεζες, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω το δημόσιο χρέος.
 
Για το λόγο αυτό ο κ. Gysi διαφωνεί με τον όρο «κρίση χρέους», γιατί παραπέμπει στο ότι για παράδειγμα οι συνταξιούχοι έχουν λάβει υπερβολικά πολλά χρήματα, ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα δόθηκαν στις τράπεζες.
 
Εν συνεχεία, αναφερόμενος στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ο κ. Gysi εκφράζει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία συντηρούσαν πάντα τη διαφθορά και δεν έλαβαν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ενώ από την πλευρά του ο Τσίπρας θέλει να επενδύσει στην παιδεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
«Οι άλλοι απλά μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις και καταργούν το κοινωνικό κράτος. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η αγοραστική δύναμη και τα έσοδα από τη φορολογία. Πώς μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει έτσι τα χρέη της; Δεν ψήφισα υπέρ του μηχανισμού στήριξης, γιατί τα χρήματα διατίθενται μόνο στις τράπεζες και τα hedge funds, και ο απλός Έλληνας δεν έχει πάρει τίποτε. Και δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ αυτά τα χρήματα», λέει χαρακτηριστικά ο Gregor Gysi.
 
Όσον αφορά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς προειδοποιεί για εξαθλίωση της χώρας σε περίπτωση που επαληθευτούν, ενώ πίσω από αυτά τα σενάρια εκτιμά ότι κρύβεται η προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα, καθώς όλοι ελπίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί ως η επικρατέστερη δύναμη.
 
«Θα πρέπει τώρα να αφήσουμε τους Έλληνες να αποφασίσουν και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση που θα προκύψει», υπογραμμίζει τέλος ο κ. Gysi.