Τρεις αριθμοί σε σταθερή εξέλιξη λένε πολλά για τη σημερινή κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.
 
Πρώτον, τα στατιστικά στοιχεία του κορωναϊού. Ακόμη και οι επίσημοι αριθμοί, που κανείς δεν πιστεύει πλέον, συνεχώς αυξάνονται καθημερινά. Την 1η Απριλίου, 176 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό. Από το σύνολο 243.738 ατόμων που υποβλήθηκαν σε τεστ, καταγράφηκαν 40.806 νέα κρούσματα. Οι επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Ιατρών, ημι-επίσημου επαγγελματικού φορέα, εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότεροι.
 
Η Τουρκία κατατάσσεται όγδοη παγκοσμίως με 3,36 εκατομμύρια κρούσματα και 31.713 θανάτους συνολικά από την έναρξη της πανδημίας.
 
Η εκστρατεία, επίσης, εμβολιασμού δεν είναι καθόλου επιτυχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 9,3 εκατομμύρια πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση και 7 εκατομμύρια τη δεύτερη, όπερ σημαίνει ότι 16,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί σε συνολικό πληθυσμό 82 εκατομμυρίων.

Ads

Η Άγκυρα επέλεξε αρχικά το κινεζικό εμβόλιο, το Sinovac, αλλά το Πεκίνο επέβαλε την υπογραφή διμερούς σύμβασης για την απέλαση των αντιπάλων Ουιγούρων – πρόταση η οποία έγινε δεκτή από την Άγκυρα. Η Κίνα, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποστείλει την απαραίτητη ποσότητα εμβολίου. Η τουρκική κυβέρνηση μπόρεσε, επίσης, να βρει λίγα εμβόλια της Pfizer-Biontech, όμως ακόμη και οι πολίτες, που κλήθηκαν για εμβολιασμό και για τους οποίους προγραμματίσθηκε ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού, επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, λόγω έλλειψης αποθεμάτων.

Πρέπει να προστεθεί ότι η πανδημία και η πολιτική ισχύς αποκάλυψαν για άλλη μία φορά τις ανισότητες: Οι προσκείμενοι στην εξουσία εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, ενώ οι πολίτες των κουρδικών περιοχών, οι πρόσφυγες και οι φυλακισμένοι βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο εμβολιασμών.

Δεύτερον, ο ημερήσιος αριθμός διαδηλωτών ή των θεωρούμενων ως υπόπτων για σύλληψη κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, π.χ. την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα και το Ντιγιαρμπακίρ. Τον τελευταίο καιρό, φοιτητές, κυρίως, διαμαρτύρονται κατά των πολιτικών και των επιλογών της εξουσίας, η αστυνομία τους θέτει υπό κράτηση, στη συνέχεια, οι σύντροφοί τους πραγματοποιούν διαδηλώσεις αλληλεγγύης και απαιτούν την απελευθέρωσή τους, και έτσι, συλλαμβάνονται, επίσης, κι αυτοί με τη σειρά τους. Κύματα συλλήψεων…

Ads

Όσον αφορά στους υποτιθέμενους υπόπτους, επομένως, τους αριστερούς, τους Κούρδους που αντιτίθενται ειρηνικά στις πρακτικές του καθεστώτος του Ερντογάν, όσους κατηγορούνται ότι ανήκουν στην αίρεση του Γκιουλέν και άλλους χρήστες του Διαδικτύου που κατηγορούνται ότι προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ότι ανήκουν σε τρομοκρατικές/αυτονομιστικές οργανώσεις, γεμίζουν καθημερινά, στις 04:00 το πρωί, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Τμήματα Ασφαλείας.

Τρίτον και τέλος, ο κατάλογος των ακροάσεων ενώπιον των Δικαστηρίων. Ο ημερήσιος αριθμός των κατηγορουμένων που παραπέμπονται ενώπιον των ανακριτών δεν είναι λιγότερος των 50. Οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι, οι ακτιβιστές οργανώσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων της Γυναίκας συγκεντρώνονται ενώπιον του δικαστή. Ορισμένοι είναι ήδη στη φυλακή, ενώ άλλοι ελεύθεροι… προσωρινά.

Εν ολίγοις, η Τουρκία έγινε μία χώρα, η εξουσία της οποίας έρχεται σε σύγκρουση με μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνίας. Ο Ερντογάν επιμένει στην παραμονή του στην εξουσία. Διαθέτει, όμως, όλο και λιγότερη επιρροή και μέσα. Εξαιρουμένης της καταστολής. Αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, αστυνομικές κρατήσεις και συλλήψεις, καταδίκες των κατηγορουμένων από τα δικαστήρια που δουλεύουν για το κράτος και την εξουσία… Εφεξής, ως προς τις πρακτικές εξουσίας – επίδειξης ισχύος, τίποτα δεν είναι παράνομο στην Τουρκία του Ερντογάν, διότι δεν υπάρχουν πλέον νόμοι, ούτε πια Σύνταγμα σε ισχύ. Η λογική και η συνείδηση εγκατέλειψαν, επίσης, τη χώρα. 

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.