Διχασμένο εμφανίζεται το εκλογικό σώμα εν όψει εξελίξεων με αφορμή τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι, περίπου οι μισοί (48%) ψηφοφόροι εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά (28%) ή ήπια (20%), ενώ οι άλλοι μισοί (50%) θεωρούν ότι δεν υφίσταται καν διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα. (Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs.gr)

Ads

Ταυτόχρονα, περίπου μοιρασμένοι εμφανίζονται και στις κρίσεις τους για την αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης μιας υποθετικής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές: το 25% θεωρούν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, το 30% θεωρούν ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη ενώ το 32% θεωρούν ότι θα είχαμε μια από τα ίδια.

Εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί είναι στο αν θα υπάρξει ή όχι νέο μνημόνιο για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια: περίπου 3 στους 4 (73%) δείχνουν πεπεισμένοι ότι ένα νέο μνημόνιο είναι αναπόφευκτο για τη χώρα. Μάλιστα, το 50% ζητάει μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία με τους δανειστές να πραγματοποιηθεί από νέα Κυβέρνηση μετά από Βουλευτικές εκλογές, έναντι του 38% που εμπιστεύονται τη σημερινή Κυβέρνηση για να συνάψει μια νέα συμφωνία.

Συνδυάζοντας δε τα παραπάνω με το ότι το 70% δεν θεωρούν πιθανή μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι μάλλον δεν περιμένουν σημαντική αλλαγή γενικότερης πολιτικής πλεύσης αλλά επενδύουν τις λιγοστές τους ελπίδες για ανάκαμψη σε μια Κυβερνητική αλλαγή, σε μια δοκιμή («ας τους δούμε κι αυτούς βρε αδερφέ») που όμως δεν τους φαίνεται επικίνδυνη…

Ads

Για το λόγο αυτό άλλωστε ενδεχομένως να παρατηρείται και το σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις απαντήσεις για την επιθυμητή επόμενη Κυβέρνηση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετέχει σε πιθανά επιθυμητά Κυβερνητικά σχήματα στο 44% των προτιμήσεων, έναντι 30% που λαμβάνουν οι Κυβερνητικές λύσεις με συμμετοχή της ΝΔ.

Αντίστοιχα, και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών που μπορεί να προκύψουν από πιθανή αδυναμία εκλογής από την παρούσα Βουλή, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι: το 42% επιθυμεί εκλογή από την παρούσα Βουλή, ενώ το 44% ζητάει η εκλογή να πραγματοποιηθεί από νέα Βουλή που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές. Απόλυτα διχασμένοι είναι οι ψηφοφόροι και απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για συμφωνία Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος όμως να εκλεγεί μετά από Βουλευτικές εκλογές.

Τα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει παγιωμένο και σταθερό στο επίπεδο των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο κοντά όσο και μακριά: όλα θα εξαρτηθούν από την πόλωση της προεκλογικής περιόδου και τις απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: εκεί θα φανεί αν η μάχη μπορεί να ξαναγίνει αμφίρροπη ή η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποσπάσει ακόμα και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή…

* Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis