Ευτυχώς που ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Στις διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας: την υποχρεωτική αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.». Διαβεβαίωσε μάλιστα κάθε καλόπιστο πως «η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι διαρκώς και ενεργά παρούσα σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».

Ads

 

Πόσοι είναι όμως οι καλόπιστοι; Πόσοι διατίθενται να συμφωνήσουν πως ο λόγος της Ελλάδας ακούστηκε καθαρός στις μέχρι τώρα συζητήσεις και ότι επηρέασε έστω στο ελάχιστο την Κομισιόν, ώστε να μην καταλήξει στην κάκιστη πρότασή της; Είναι επίσημα μαρτυρημένο πως η χώρα μας δεν αξίωσε καν τη μετεγκατάσταση προσφύγων όλον τον καιρό που οι ανά την Ελλάδα Μόριες ντροπιάζουν πρώτα εμάς κι έπειτα όλους τους άλλους Ευρωπαίους, που όμως βρίσκονται αρκετά μακριά ώστε να μπορούν να καταπίνουν εύκολα τη σαμπανιζέ ντροπή τους. Εφόσον το υπουργείο δεν έχει διαψεύσει αυτή την άρνηση δικαιώματος, πώς θα πείσει τώρα ότι διεκδικεί «δίκαιο επιμερισμό» κ.λπ.;

Το πιο πιθανό είναι ότι στους καλόπιστους δεν συγκαταλέγεται ο προϊστάμενος του κ. Κουμουτσάκου. Λυπάται φυσικά o κ. Νότης Μηταράκης που ο εν κυβερνητικοίς όπλοις σύντροφός του δεν δρέπει στην Ευρώπη τις δάφνες που δρέπει ο ίδιος στη Λέσβο. Κάποια κερκόπορτα θα έχει όμως η λύπη του για να τρυπώσει ο δαίμων της χαιρεκακίας. 

Ads

Μήπως δεν λυπήθηκε και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός ενός μιλιτέρ ύφους που του έγινε πια δεύτερο δέρμα, όταν εκτέθηκε στην κοινή γνώμη ο κ. Κουμουτσάκος, αιφνιδιασθείς από τον ιερέα που του πρότεινε το άγιο δισκοπότηρο; Φυσικά και λυπήθηκε. Ακριβώς όσο είχε λυπηθεί και τον Μάιο, όταν και πάλι είχε στριμωχτεί ο αγαπητός του συνυπουργός. Είχε ανεβάσει στο Διαδίκτυο μια κατάκοπη φωτογραφία του ο κ. Κουμουτσάκος, με τον τίτλο «5΄ χαλάρωσης στον καναπέ του γραφείου»: οι άκροι πόδες του, ο δεξιός επί του αριστερού (μπορεί κι ανάποδα, θα το λύσει η Ιστορία), κι ένα ζευγάρι λαμπρά υποδήματα, γυαλισμένα με φανταρίστικη επιμέλεια.

 

Αυτά τα ωραία συναδελφικά αισθήματα έχουν βεβαίως το αντιγύρισμά τους: Οταν εκτέθηκε με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς, ως ασπασθείς το άγιο ράσο ιερέως, ο πρώτος που του συμπαραστάθηκε στη δοκιμασία του ήταν ο κ. Κουμουτσάκος: Ανέβασε νέα χαλαρωμένη φωτογραφία. Αλλά με παλιά παπούτσια τώρα. 

Πηγή: Καθημερινή