Με το ύφος του Πέτρου Τατσόπουλου και όχι της Μαρίας Γιαννακάκη και του Δημήτρη Παπαδημούλη αποφάσισε η Ντόρα Μπακογιάννη να απαντήσει στο άρθρο μας πως αυτή έβαλε την Ελένη Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στην Επιτροπή Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE):

Ads

«Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη μιλούν για ‘αστειότητες’ και επικαλούνται το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης: ‘Εξ ορισμού, όλα τα κόμματα στέλνουν βουλευτή εκπρόσωπο στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο οποίος εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει κάποιο πόστο. Και για την πλήρη αποκατάσταση όσων έχουν διαδοθεί, η βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν ανέλαβε τον τομέα του μεταναστευτικού αλλά εκείνον της ισότητας των φύλων’.»

Δεν τιμά κατ’ αρχή την Ντόρα Μπακογιάννη το γεγονός πως σε αντίθεση με τους τρεις συναδέλφους της επέλεξε να απαντήσει μέσω ανώνυμων συνεργατών και όχι η ίδια. Αποτελεί επιβεβαίωση του αρχηγικού ρόλου που επιδιώκει στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αφού όπως φάνηκε και στα δύο προηγούμενα άρθρα πάλι μέσω συνεργατών επικοινώνησε με τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, αν δεν τους ανακοίνωσε απλώς την απόφασή της σε ποια Επιτροπή θα μετάσχουν μέσω συνεργατών ή εγγράφων.

Κυρίως όμως με την απάντησή της επιβεβαίωσε πως αυτή, αν και πρωτάρα στην PACE, «αποφάσισε και διέταξε» τη συμμετοχή της βουλευτίνας της ΧΑ στην Επιτροπή αυτή χωρίς να συμβουλευτεί κανένα, ούτε καν συναδέλφους της στην αντιπροσωπεία με πολύχρονη θητεία στην PACE.

Ads

Τις αντιρρήσεις στην απόφαση αυτή δε, που εκφράστηκαν και από συναδέλφους της, τις αποκαλεί «αστειότητες», δείγμα του πόσο δεν αντέχει σε κριτική και ούτε σέβεται κανένα ή καμιά. Προσπάθησε τέλος παραπλανητικά να ισχυρισθεί πως δεν υπάρχει θέμα αφού έπρεπε η βουλευτίνα της ΧΑ να αναλάβει κάποιο πόστο, χωρίς να απαντήσει όμως γιατί δεν την έβαλε σε άλλο λιγότερο ευαίσθητο πόστο, δηλαδή σε άλλη Επιτροπή. Επισημαίνουμε με την ευκαιρία πως στην Επιτροπή Διαδικασιών, Ασυλίας και Θεσμικών Θεμάτων δεν υπάρχει κανένα ελληνικό μέλος, ενώ υπάρχουν δύο μέλη από μερικές άλλες χώρες.

Όπως δε και ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρόλαβε να μάθει καλά τη λειτουργία των Επιτροπών και για αυτό λέει (επιεικώς) ανακρίβειες. Η Επιτροπή Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων δεν έχει δύο «τομείς» όπως ισχυρίζεται, «μεταναστευτικό» και «ισότητα φύλων», αλλά τρεις Υποεπιτροπές, «Ισότητας Φύλων» (με μέλος την Ελένη Ζαρούλια), «Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων» και «Ρατσισμού και Ξενοφοβίας» (με μέλος τη Μαρία Γιαννακάκη). Είναι δε ψευδές πως ισχυρισθήκαμε ότι ανατέθηκε στη βουλευτίνα της ΧΑ ο τομέας του «μεταναστευτικού».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν απάντησε τέλος γιατί η Ελένη Ζαρούλια είναι τακτικό (και όχι αναπληρωματικό) μέλος της Επιτροπής ενώ η μόνη βουλευτής/ίνα που δεν είναι σε καμιά Επιτροπή τακτικό μέλος είναι η Έλενα Ράπτη της ΝΔ (αναπληρωματικό μέλος σε δύο Επιτροπές).

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας με την απάντησή της δίνει την εντύπωση πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτές τις «αστειότητες», και ας μας απάντησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης πως υπάρχει θέμα και θα όφειλε η Ντόρα Μπακογιάννη να πάρει την πρωτοβουλία να συζητηθεί. Η αυταρχική αρχηγός περιφρονεί και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ίσως η Μαρία Γιαννακάκη έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη για το θέμα αυτό, όπως και για ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε από την Ελένη Ζαρούλια στο Στρασβούργο.

Χαιρόμαστε που ταρακουνούμε τα νερά με τα κείμενά μας. Γιατί στην παραδοσιακή δεξίωση καλωσορίσματος των βουλευτών που έδωσε η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, προφανώς σε συνεννόηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε κληθεί και η βουλευτίνα της ΧΑ. Σε αντίθεση με την ανάλογη εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας όταν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2009, από την οποία αποκλείστηκαν οι δύο ακροδεξιοί ευρωβουλευτές του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), που αποκλείστηκαν επίσης και από όλες τις ενημερωτικές συναντήσεις που έκαναν και κάνουν οι διπλωμάτες και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες στους ευρωβουλευτές πέρα από τις εντελώς τυπικές…

Και να σημειωθεί πως, όπως είπε Έλληνας πανεπιστημιακός στην Daily Mail στις 18 Οκτωβρίου 2012, «ΗΧρυσή Αυγή κάνει το BNP να φαντάζει σαν μια Julie Andrews». Αλλά τι σχέση έχει η μακροβιότερη δημοκρατία στον κόσμο με την «κοιτίδα της δημοκρατίας»;

Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι εκπρόσωποε του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)