Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, και ειδικά η θεσμοθέτηση της παρουσίας της Αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων, είναι τερατούργημα, που θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία, την παιδεία και τα ΑΕΙ. 

Ads

Ωστόσο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας, σε διαδικτυακή εκδήλωση, δεν επικαλέστηκε θετικά το χουντικό προηγούμενο. Αναφερόμενος στην ύπαρξη αστυνομικού σταθμού εντός των πανεπιστημίων το 1969, δεν το έκανε για να συνδέσει με το παρόν  νομοσχέδιο (το οποίο βεβαίως υποστήριξε με κάθε τρόπο). Έκανε την αναφορά, απαντώντας στον Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος προηγουμένως είχε πει  ότι το σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο πανεπιστήμιο, ούτε η αστυνομία χωρίς άδεια της συγκλήτου  – ακόμα και επί χούντας.

Ο Α. Συρίγος απάντησε λοιπόν  ότι, αντιθέτως, επί χούντας η αστυνομία ήταν διαρκώς μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς υπήρχε αστυνομικός σταθμός εντός. Άλλωστε, το ρήμα «για να χαφιεδίζει», με το οποίο αναφέρθηκε στο Σπουδαστικό της Ασφάλειας, είναι σαφές για το νόημα των λεγομένων του.

Καλά, αυτό σε πείραξε, θα σκεφτεί κανείς, όταν η κυβέρνηση  κατεδαφίζει τη δημόσια παιδεία και καταπατά δικαιώματα (τελευταίο κρούσμα: η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων)… Ναι, και αυτό. Γιατί στον ξεσηκωμό που ελπίζω να ζήσουμε (και ήδη βλέπουμε δείγματά του) δεν θα αντιπαρατεθούμε στην κυβέρνηση με όπλο τη διαστρέβλωση ή την παρανόηση. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που μας καίει, γιατί έχουμε δει κατά κόρον στα κανάλια και τα social media  πολλούς και πολλές (μαχητές των δικαιωμάτων, σοβαρούς επιστήμονες, αγωνιστές, πολίτες) να υποφέρουν από τη διαστρέβλωση των λεγομένων τους, τα ψέματα, τα fake news. Να υποφέρουν και αυτοί και η αλήθεια.

Ads

Νιώθω ένα χάος να με χωρίζει με πάμπολλα από όσα έλεγε ο υφυπουργός Παιδείας στην εκδήλωση, καθώς και από άλλες απόψεις του (λ.χ. στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα»). Αλλά δεν θα πω ποτέ ότι επικαλέστηκε θετικά τη χούντα. Γιατί, ξεκάθαρα, δεν το έκανε. Άλλωστε υπάρχουν τόσα και τόσα που είπε στην εκδήλωση, υποστηρίζοντας την παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια και το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η πραγματική αντιπαράθεση, με αυτά πρέπει να συγκρουστούμε, και όχι να διαστρεβλώνουμε όσα  είπε,  στήνοντας ανεμόμυλους.

ΥΓ. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με συντονιστή τον Γιάννη Ιωαννίδη και συνομιλητές τον Άγγελο Συρίγο, τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και τον Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη. Μπορεί να τη δει κανείς εδώ. 

Για τα επίμαχα: η αναφορά Κοντιάδη από το 21.00 και μετά, ο σχολιασμός Συρίγου από το 50.45 και μετά. Βλ. επίσης,  και τις σχετικές τοποθετήσεις στο facebook του Γιάννη Ιωαννίδη και του Ξενοφώντας Κοντιάδη, σχετικά με το τι είπε ο Α. Συρίγος.

ΥΓ2. Μπορούμε να συζητήσουμε αν το νομοσχέδιο είναι χουντικής έμπνευσης και λογικής ή όχι. Και μπορούμε, επειδή αυτό είναι θέμα άποψης (την οποία προσωπικά δεν συμμερίζομαι). Αυτή είναι όμως είναι μια εντελώς διακριτή συζήτηση.