Για νίκη του ιταλο-ισπανικού άξονα και υποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στις πιέσεις της Ρώμης και της Μαδρίτης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος.
 

Ads

«Ιταλία και Ισπανία κερδίζουν το πόκερ διαπραγμάτευσης» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και κάνει αναφορά στον ποδοσφαιρικό αγώνα. «Όπως στο ποδόσφαιρο, έτσι και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: οι Ιταλοί είχαν μακρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να λυγίζει στα κεντρικά ζητήματα. Οι χώρες της Μεσογείου που πλήττονται από την κρίση μπορούν τώρα να ελπίζουν σε βοήθεια χωρίς επιπλέον αιτήματα για λιτότητα. Ο πρωθυπουργός Μόντι γιορτάζει μια διπλή νίκη», αναφέρει το Spiegel.
 
«Ιταλία–Γερμανία 2–1, και στη Σύνοδο» είναι ο τίτλος του άρθρου της Deutsche Welle, το οποίο επίσης αναφέρεται στην ήττα της γερμανικής εθνικής ομάδας από την Ιταλία στο Euro 2012. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε υποχωρήσεις, αλλά όχι στο ευρωομόλογο.
 
«Ιταλία και Ισπανία εξανάγκασαν την ευρωπαϊκή βοήθεια χωρίς όρους» γράφει η εφημερίδα Die Welt.
 
Τελικά «η ευρωζώνη δέχτηκε την άμεση αναχρηματοδότηση των τραπεζών» επιγράφει το ρεπορτάζ της η ισπανική La Vanguardia. Είναι η πλευρά που κυρίως επισημαίνει ο ισπανικός τύπος, ότι τελικά η πίεση των Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι οδήγησε σε μια υποχώρηση της γερμανικής πλευράς.
 
Όπως το γράφει και η El Pais, «η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενέδωσε τελικά στο να δώσει το ταμείο διάσωσης απευθείας αναχρηματοδότηση στις ισπανικές τράπεζες, έστω και μόνο μετά από τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μοναδικό επόπτη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
 
Ως «φαινομενική υποχώρηση της Γερμανίας απέναντι στην Ισπανία και στην Ιταλία» παρουσιάζουν την νέα «απόφαση διάσωσης της ευρωζώνης» τα αγγλικά μέσα, όπως το BBC, ενώ ο Guardian γράφει ότι η Σύνοδος Κορυφής κατάφερε να διασωθεί καθώς «η Μέρκελ φαίνεται να πήρε μεταρρυθμίσεις έναντι χρηματοδότησης της διάσωσης».
 
Ο γαλλικός Τύπος δεν ξεχνάει να επισυνάψει στο πακέτο για τη διάσωση των τραπεζών και την προηγούμενη συμφωνία για την ανάπτυξη, που είχε προωθήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
 
«Η Ευρωζώνη επικυρώνει την τραπεζική ενοποίηση και την ανάπτυξη», σημειώνει η Le Figaro, συμπυκνώνοντας τις αποφάσεις: «Οι Ευρωπαίοι θα φτιάξουν έναν ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Το ταμείο διάσωσης θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες καθώς και να αγοράζει κρατικά χρέη. Το σύμφωνο για την ανάπτυξη, των 120 δισ. ευρώ, για να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, υιοθετήθηκε».
 
Στην ίδια κατεύθυνση και η Le Monde. «Βρέθηκε συμβιβασμός για να μπορεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», γράφει, επισημαίνοντας επίσης ότι «ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι κατάφεραν να ανατρέψουν την ημερήσια διάταξη των αρχηγών κράτους και κυβερνήσεων που είχαν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες».
 
Σε «ένα δείπνο των 27» επέβαλαν να οργανωθεί «μέσα στη νύχτα» μια συνάντηση της Ευρωζώνης, «για να προστατευθούν καλύτερα η Ιταλία και η Ισπανία από τις επιθέσεις των αγορών», αναφέρει η εφημερίδα.