Είναι πραγματικά οξύμωρο το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία που επί 2,5 χρόνια καταπατούσε σταθερά και αδιάκοπα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα επικαλείται κατά την προεκλογική περίοδο σε μία απέλπιδα προσπάθεια να «χτυπήσει» το ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικές ανθρωπιστικές αξίες και τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, αλλά ακόμη και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, αμφισβητούνται ευθέως και χρησιμοποιούνται σε μία λαϊκίστικη ρητορεία, κομμένη και ραμμένη ειδικά για το ακροδεξιό της ακροατήριο.

Ads

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν προσπάθησε ποτέ με ειλικρίνεια να απομακρύνει τα ακροδεξιά σταγονίδια και να γίνει πραγματικά ένα κόμμα του κεντροδεξιού χώρου.

Αντιθέτως, «υιοθέτησε» και άλλους γνήσιους εκπροσώπους της ακροδεξιάς οικογένειας. Από το γραφικό Άδωνη Γεωργιάδη έως το Μάκη Βορίδη. Το πλούσιο βιογραφικό του τελευταίου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να μην κυβερνήσει η Αριστερά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θέση του γραμματέα της νεολαίας της ΕΠΕΝ, που ίδρυσε ο επικεφαλής της χούντας των συνταγματαρχών, Γεώργιος Παπαδόπουλος (έως το 1990) και την προεδρία του εθνικιστικού κόμματος Ελληνικό Μέτωπο (1994).

Παράλληλα, τη δεκαετία του 1980, συμμετείχε σε ξυλοδαρμούς, με χαρακτηριστικότερο το περιστατικό την επίθεση με τσεκούρι της 12ης Μάιου 1985. Επειδή το ένδοξο παρελθόν δύσκολα ξεχνιέται, χάριν τούτου, ο Μάκης Βορίδης, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην Υπουργός,  παρουσιάστηκε ως συνήγορος υπεράσπισης στην εκδίκαση της έφεσης που είχε ασκήσει ο εκδότης της ακροδεξιάς εφημερίδας «Στόχος» στις 12/4/2013, στο εφετείο Αθήνας. Από τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε το ανατριχιαστικό μήνυμα που κρύβεται πίσω από τη φράση «ό,τι χρειαστεί». 

Ads

Όσο πάλι και αν ευαγγελίζεται το μέτρο και την ευταξία, η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει  ακριβώς το αντίθετο. Η γνωστή πορεία της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με προπηλακισμούς, τραυματισμούς, επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα που εντασσόταν στο γενικότερο στόχο για την ανακατάληψη κατειλημμένων σχολείων και σχολών, διακόπηκε όταν οδήγησε στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Λίγα χρόνια πριν, τα «τάγματα κρούσης», έμπνευσης του Προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ, διέθεταν στους κόλπους τους την enfant gâté της σημερινής Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρός της, ο Αντώνης Σαμαράς, που σήμερα επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα περί νόμου και τάξης, συμμετείχε στις ομάδες αυτές. Τον Ιούλιο του 1983, μέλη της ΟΝΝΕΔ από όλη την Ελλάδα έφθασαν στη Μεσσηνία και πρωταγωνίστησαν σε αιματηρά επεισόδια με την κάλυψη της τότε ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ριζοσπάστης της 12ης Ιουλίου 1983 έγγραφε χαρακτηριστικά : «Ο “ήρωας” πρωτοφανών, βίαιων επεισοδίων… βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι απλά διαμαρτυρήθηκε (σπάζοντας, όμως, τζάμια όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από την Καλαμάτα)».

Δυστυχώς, η ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική συνεχίζουν να αποτελούν τον κορμό της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία κρίση ειλικρίνειας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης παραδέχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή είναι αδερφές παρατάξεις.  Τα λόγια αυτά, έκανε πράξη ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και πρώτος τη τάξει σύμβουλος του πρωθυπουργού, κος Τάκης Μπαλτάκος- που λίγο έλειψε να εμφανιστεί σε αυτές τις εκλογές με νέο πολιτικό κόμμα  «ΡΙΖΕΣ»- ο οποίος, όπως αποκάλυψε η ΕΦ.ΣΥΝ. από τα μηνύματα που έστελνε στον Ηλία Κασιδιάρη, δεν περιοριζόταν στις κοινωνικές επαφές και σχολιασμούς με στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά λειτουργούσε και ως άτυπος καθοδηγητής των βουλευτών της στην ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων ή διατάξεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, η άρνηση ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δεν προκαλεί καμία εντύπωση.

Ο Ιωάννης  Κωτούλας, σύμβουλος του τότε  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, πήγε ένα βήμα παραπέρα, όταν παρουσίασε το αντιεπιστημονικό βιβλίο του «Εγκλήματα πολέμου του Άξονα». Στο βιβλίο αυτό  «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν συνήθη και καθιερωμένη πρακτική όλων των εμπολέμων πλευρών», ενώ  η  «παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής του πολέμου» χαρακτηρίστηκε, «αναπόφευκτη». Η  Δίκη της Νυρεμβέργης, χαρακτηρίστηκε αβάσιμη από νομικής άποψης και έκφραση του «δικαίου των νικητών»,  ενώ τόνισε ότι «κατά την προέλαση του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα δεν σημειώθηκαν έκτροπα… Η Λουφτβάφε είχε πραγματοποιήσει απλώς επιλεκτικούς βομβαρδισμούς όπως εναντίον της Λάρισας, των Φαρσάλων και της Λαμίας. Σημειώθηκαν βεβαίως και παρατυπίες, όπως ο βομβαρδισμός του πλωτού νοσοκομείου Αττική».

Αλλά και ο στενός φίλος και πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης διερρήγνυε τα ιμάτιά του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (30/12/12) για την αγνότητα της Χρυσής Αυγής: «Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας και στις παρεμβάσεις της Κλάραμπελ και λοιπών φωταδιστών κοινοβουλευτικών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ / Βίλα Αμαλία». Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πιθανότατα, θα βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Η ακροδεξιά ρητορεία είναι εμφανής και στην κίνηση 84 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουν στη Βουλή τροπολογία για τον ορισμό του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Και ενώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες προδήλως κατά τη Νέα Δημοκρατία δεν ανήκουν στο ανθρώπινο γένος, αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων, στους οποίους ο Χαράλαμπος Αθανασίου αρνήθηκε τη δυνατότητα νόμιμης συμβίωσης, διευκρινίζοντας «πως η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις και τη φύση του ανθρώπου», τονίζοντας πως δεν μπορεί καν να το διανοηθεί.

Ο Υπουργός βεβαίως ουδέποτε έλαβε υπόψη του την καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Βαλλιανάτος και λοιποί κατά της Ελλάδος, όπου το Δικαστήριο έκρινε ότι στοιχειοθετήθηκε παραβίαση του Άρθρου 8, σε συνδυασμό με το Άρθρο 14 της Σύμβασης και τούτο  διότι ότι τα σύμφωνα συμβίωσης που προβλέπει ο ν.3719/2008 απευθύνονται μόνο σε ζευγάρια που αποτελούνται από ετερόφυλους ενήλικες, παραβιάζοντας το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και της οικογενειακής τους ζωής, με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια εις βάρος των τελευταίων. Η υποχρέωση ενσωμάτωσης της νομολογίας του ΕΔΔΑ από τη χώρα μας, ουδέποτε απασχόλησε τον Υπουργό.

Όπως άλλωστε δεν απασχόλησαν τον κο Αθανασίου και δεν ανέλαβε καμία σχετική δέσμευση, για τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT),  όταν η τελευταία διαπίστωσε παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: σεβασμός της ζωής,  της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της υγείας, σε αστυνομικά κρατητήρια, κέντρα κράτησης και φυλακές. Γιατί για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται ως «τρομοκράτες» και όσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως «φίλοι τρομοκρατών». Έτσι αβασάνιστα «καθαρίζει» η Ν.Δ. με τα ατομικά δικαιώματα.

Από προτάσεις το ίδιου Υπουργού, περί αναθεώρησης του άρθρου 60 του Συντάγματος, που προβλέπει το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση στους βουλευτές, για να τιμωρηθούν όσοι  αποστασιοποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως ακροδεξιές εθνικιστικές κορώνες και φλερτ με ναζιστικά μορφώματα, η Νέα Δημοκρατία αποτυγχάνει να πείσει οποιονδήποτε ότι είναι ένα κόμμα που εκφράζει το μεσαίο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό εφευρίσκει πάντα έναν εσωτερικό εχθρό και μία θεωρία που να τον πλαισιώνει, όπως ακριβώς προσπάθησε με τη γνωστή «θεωρία των δύο άκρων», αγνοώντας ότι άκρο είναι η ίδια. Γιατί σε μία ευνομούμενη Πολιτεία κάθε απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν μπορεί παρά να είναι άκρο.

Σημειώσεις:

1. https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=226000
2. https://www.koutipandoras.gr/article/35843/o-voridis-synigoros-toy-ekdoti-toy-akrodexioy-stohoy
3. https://tvxs.gr/news/ellada/akrodeksio-parelthon-samara-sta-tagmata-efodoy
4. https://left.gr/news/ioannis-kotoylas-xeplenontas-nazismo
5. https://www.dimokratianews.gr/content/12454/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%B6%CE%B1
6. https://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/528465/athanasioy-kontra-se-paradosi-kai-fysi-oi-gamoi-omofilofylon
7. https://epohi.gr/portal/koinonia/17811-vasanistiria-stous-xorous-kratisis-tis-xoras  και https://vkatrivanou.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=124:athanasiou&Itemid=137
8. https://www.skai.gr/news/politics/article/216894/h-athanasiou-thema-anatheorisis-sudagmatos-logo-apoklisis-vouleuton-apo-kommatiki-grammi/