Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Sinan Ates (38), ο πρώην (2019-2020) Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό (Γκρίζοι Λύκοι) πυροβολήθηκε στο κέντρο της Άγκυρας με έξι σφαίρες. Ο δράστης αυτής της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια μοτοσικλετιστή.

Ads

Ο Σινάν Ατές, ιστορικός, ήταν ταυτόχρονα ακαδημαϊκός και μάλλον γνωστός ως ο πιθανός ηγέτης του MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, ακροδεξιό, σύμμαχος του Ερντογάν, 48 έδρες από τις 579 στο Κοινοβούλιο). Πολύ δραστήριος στους εθνικιστικούς κύκλους, ο Ατές ήταν σε μόνιμη εκστρατεία για τουλάχιστον δύο χρόνια: Δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα τις πολλαπλές επισκέψεις και τις επαφές του στις τέσσερις γωνιές της Ανατολίας.

Η σιωπή του MHP και του κόμματος του Προέδρου για αυτή τη δολοφονία προκάλεσε δυσφορία στην ακροδεξιά. Κανένας αρχηγός κανενός κόμματος δεν συμμετείχε στην κηδεία, ούτε εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα.

Ποιος είχε σκοτώσει τον Ατές; Και γιατί;

Η αστυνομία και η δικαιοσύνη της Άγκυρας, στην οποία κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στελέχη προσκείμενα στο MHP, σιωπούν προς το παρόν σχετικά με τα κίνητρα και τους χρηματοδότες αυτής της δολοφονίας. Συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά ο δράστης εξακολουθεί να είναι ελεύθερος. Ένας ύποπτος συνελήφθη στο σπίτι βουλευτή του MHP. Και υπάρχει επίσης ένας τοπικός ηγέτης του MHP μεταξύ των κατηγορουμένων. Ένας άλλος ηγέτης του MHP κατηγορείται ότι έστειλε χρήματα στους θύτες.

Ads

Τα κυβερνητικά μέσα προβάλλουν την ακαδημαϊκή ταυτότητα του Ατές και μιλούν για τις δραστηριότητες του τελευταίου όταν ήταν επικεφαλής του Ιδρύματος: Έκδοση δελτίων, φυλλαδίων και βιβλίων προπαγάνδας, δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων με στόχο τη διάδοση του συνθήματος «Η οικολογία είναι εθνικισμός»(!).

Η επίσημη σιωπή του MHP προκάλεσε την παραίτηση πολλών δεκάδων μελών του κόμματος.

Δύο σενάρια κυκλοφορούν στα social media:      

-Ο Ατές θα μπορούσε να ανατρέψει την ηγεσία του Devlet Bahceli και να γίνει ο νέος ηγέτης αυτού του υπερεθνικιστικού, ακόμη και ρατσιστικού κινήματος. Άρα η σημερινή ηγεσία του MHP θα ήθελε την εξουδετέρωση του Ατές.

–  Ο Ατές αντιτάχθηκε, σύμφωνα με τους συγγενείς του, κατά των ελιγμών πολλών ηγετών του MHP που δραστηριοποιούνταν σε ναρκοκύκλους. Χρειάστηκε λοιπόν να απαλλαγούνε από τον Ατές για να συνεχίσουνε την επιχείρηση που φέρνει πολλά.

Οι Γκρίζοι Λύκοι, ενεργοί από τη δεκαετία του 1970, ήταν ένα είδος νεολαίας του MHP. Δύναμη κρούσης, ήταν οπλισμένοι και σε σύγκρουση με αριστερούς και ακροαριστερούς αγωνιστές μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980.

«Οι ιδέες μας είναι στην εξουσία αλλά είμαστε στη φυλακή» είπε ο Alparslan Turkes (1917-1997) ιδρυτής του το MHP. Αυτός ο πραξικοπηματίας συνταγματάρχης του πραξικοπήματος της 27ης Μαΐου 1960 συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε με πολλές δεκάδες άλλους ηγέτες του MHP και των Γκρίζων Λύκων μετά το πραξικόπημα του 1980 από τον στρατηγό Εβρέν.

Αρκετά πρώην μέλη των Γκρίζων Λύκων της εποχής έχουν γίνει πλέον βουλευτές του MHP. Αλλά μέρος των μαχητών των Γκρίζων Λύκων είχε δημιουργήσει πυρήνες της μαφίας που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, οι ληστείες, οι εκβιασμοί και οι απαγωγές ήταν συνήθεις πρακτικές τους.

Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της διοίκησης του MHP και των Γκρίζων Λύκων. Οι τελευταίοι είναι δυσαρεστημένοι με τον σημερινό Πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και δεν εγκρίνουν τον συνασπισμό με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Επιπλέον, το 2017 σχεδόν τα μισά μέλη του MHP το εγκατέλειψαν για να ενταχθούν στο Κόμμα İYİ (Το Καλό Κόμμα, με επικεφαλής την κα Meral Aksener, πρώην ηγέτη του MHP και πρώην Υπουργό Εσωτερικών, 37 βουλευτές στο Κοινοβούλιο και στην αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν).

Ο Σινάν Ατές επικρίθηκε επίσης από κύκλους κοντά στον Μπαχτσελί για σχέσεις με το Κόμμα IYI και ακόμη και με τους Γκιουλενιστές, πρώην σύμμαχο και νέο εχθρό της εξουσίας.

Οι πολιτικές δολοφονίες κατέχουν σημαντική θέση στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν το 1909 όταν ένας δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε την περίοδο της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου.

Από τότε και μετά, αρκετές δεκάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, συνδικαλιστές, ακτιβιστές και διανοούμενοι, ιδίως μεταξύ των Κούρδων, έχουν δολοφονηθεί, τις περισσότερες φορές από ανώνυμους δολοφόνους.