Για γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο ξένος Τύπος μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη δήλωση των δύο ξένων ηγετών ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Αθήνας στην Ευρωζώνη και πως μέχρι τότε παγώνει η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα. 
 

Ads

«Διάσωση της Ελλάδας : Η Ευρώπη θέτει τους όρους της» με αυτόν τον τίτλο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σήμερα αναλύει τα τρία βασικά σημεία που αφορούν στη διάσωση της Ελλάδας, όπως τα  έθεσε χθες  ο στις Κάννες,  Nικολά Σαρκοζί.

Πρώτο μέλημα θα είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Δεύτερον , οι Ευρωπαίοι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα εφόσον κατά τα λεγόμενα του Γάλλου Προέδρου «η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και τρίτον, τα 8 δις ευρώ της 6ης δόσης θα εκταμιευθούν μόνο εάν η Αθήνα εφαρμόσει όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής.

Σε άλλο σημείο της η Le Figaro εξαπολύει ‘μύδρους’ κατά του Έλληνα πρωθυπουργού τιτλοφορώντας σχετικό άρθρο της ως εξής : «Παπανδρέου, ένας αρχηγός χωρίς  χάρισμα».

Ads

Στο ίδιο πνεύμα κινείται σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του γαλλικού Τύπου με την Liberation να αναφέρει «Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική των Καννών», «Η Άνκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί πίεσαν την Ελλάδα να υιοθετήσει άμεσα το πλάνο βοήθειας από την Ε.Ε , διαφορετικά το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο».

Η Monde με τη σειρά της εξηγεί σε άρθρο της πως «Το δημοψήφισμα θα τεθεί για την υιοθέτηση ή μη του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και όχι για την παραμονή της ή όχι στη ζώνη του ευρώ» ενώ σε άλλο σημείο της αναφέρει πως η Ευρώπη χρειάζεται «μια απάντηση άμεση και χωρίς αμφιβολίες».

Στη Βρετανία η  Guardian μεταφέρει αυτή τη φορά σε κεντρικό της τίτλο τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι «η σταθερότητα του Ευρώ είναι πιο σημαντική από την Ελλάδα».

Σε άλλο της σημείο η εφημερίδα επισημαίνει «Η Ελλάδα παίρνει τελεσίγραφο : Ή αποδέχεται το σχέδιο λιτότητας ή ξεχνάει την επόμενη δόση» για να συμπληρώσει σε έναν υπότιτλο «Η Ελλάδα είναι τώρα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη , από ό,τι είναι η Ευρώπη για την Ελλάδα».

Οι Financial Times υιοθετούν τον τίτλο «Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν καθαρή απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ». Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συμπληρώνει, ενώ το βρετανικό δίκτυο BBC υποστηρίζει πως εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή τότε δημιουργεί έναν κακό προηγούμενο το οποίο μπορεί να ξεσπάσει σε τραπεζικά συστήματα και άλλων χωρών της Ευρωζώνης με τα ίδια προβλήματα.

Η Deutsche Welle σε κεντρικό της άρθρο αναφέρει «Πυρ και μανία είναι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι New York Times  στην ιστοσελίδα τους προειδοποιούν «Η κρίση στην Ευρώπη μπορεί να πλήξει το τραπεζικό Σύστημα»  και επισημαίνει «Ο  Έλληνας πρωθυπουργός θέτει ψηφοφορία για τη συμφωνία του χρέους της Ευρώπης».

Η Washington Post γράφει «Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού άφησε άφωνους του ευρωπαίους ηγέτες».

Το αμερικάνικο δίκτυο CNN  παρουσιάζει ρεπορτάζ με τίτλους «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι αισιόδοξος πως το δημοψήφισμα θα περάσει»  και  «Η συζήτηση για την Ελλάδα παίρνει κεντρική θέση στους G20».

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς