Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε εχθές ο Πρωθυπουργός διακηρύσσοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει. Και όλα αυτά σε μια χώρα που βιώνει τις μελανοτερες μέρες της ιστορίας της μεταπολιτευτικά πάρα τις φρούδες ελπίδες για είσοδο σε περίοδο σταθεροποίησης , αφού τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται δραματικά , επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη , το σύστημα υγείας ασφυκτιά και η ψυχική κατάσταση των πολιτών λόγω του εγκλεισμού είναι οριακή . Αλλά μάλλον ο διχασμός είναι εδώ και καιρό παρών λόγω της λήψης πολλαπλών μη αποδοτικών μέτρων εν μέσω πανδημίας . Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ολοένα αυξανόμενη αστυνομική βία που πλέον εξαπλώνεται ταχύτερα και από κρούσματα COVID. Ακραίο? ΝΑΙ. Ισχύει; ΜΑΛΛΟΝ.

Ads

Δεν είναι  ούτε όλοι οι αστυνομικοί φασίστες αλλά ούτε και όλοι οι διαδηλωτές ειρηνιστές. Στόχος δεν είναι να αμαυρωθεί το προφίλ της ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο όσο φασιστικό είναι ένας διαδηλωτής να επιτίθεται σε αστυνομικό άλλο τόσο φασιστικό και καταχρηστικό είναι ένας(τουλάχιστον)αστυνομικός να ξυλοκοπει αόπλους πολίτες μέρα μεσημέρι ή να καταστρέφει ξένες περιουσίες (βλ. Πανόρμου). Όπως η ιστορία έχει αποδείξει περίτρανα η πόλωση μόνο σε αδιέξοδα και παθογένειες οδηγεί γι’ αυτό και αν κάποιος συμφωνεί με το γενικότερο κλίμα είναι ή  ή νομικά αναλφάβητος ή σκοπίμως δογματικός.

Ωστόσο απ’ ότι φαίνεται η πρόθεση των κάτοικων της Νέας Σμύρνης ήταν μια ειρηνική διαδήλωση που με την επέμβαση της αστυνομίας κατέληξε σε καταδικαστέα επεισόδια τυφλής βίας. Όμως εφόσον ο σκοπός ήταν ειρηνικός προς τι λοιπόν ο λόγος αυτής της σκληρής καταστολής?(χρήση χημικών και κρότου λάμψης). Η βία είναι βία και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο-καταδικαστέο ! Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλώσεις των ημερών δείχνουν μια εικόνα κορύφωσης, μια εικόνα ενός αγανακτισμένου λαού που διεκδικεί τα στοιχειώδη, ήτοι παιδεία , ελευθέρια , προστασία δικαιωμάτων και απουσία λογοκρισίας.

Γνωρίζω ότι πολλοί θα σπεύσουν να επικαλεστούν τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας ώστε να αιτιολογήσουν την απαγόρευση διαδηλώσεων. Εντούτοις ο νόμος για μια άλλη φορά προηγείται ημών καθώς η πρόσφατη ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην ΕτΚ επιτρέπει ρητά τις μετακινήσεις με σκοπό συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση. Εξάλλου το δικαίωμα στην διαδήλωση έχει συνταγματικό υπόβαθρο καθώς το Α.11 του Συντάγματος όπως και η Ε.Σ.Δ.Α. έχουν κατοχυρώσει το γνωστό σε όλους δικαίωμα του συνερχεσθαι. Να σημειώσω ότι ο νόμος απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διεκδικούν το δίκαιο χωρίς να τους διακρίνει σε δεξιούς, αριστερούς η κεντρώους..( αυτό το επισημαίνω λόγω απόδοσης των διαμαρτυριών υποτίθεται σε αναρχικούς που ανήκουν στο ιδεολογικό άβατο της αριστεράς).

Ads

Αυτά τα γεγονότα συνιστούν τον ύστατο αποχαιρετισμό στην  περιλάλητη δημοκρατία που φαντάζει πλέον όνειρο θερινής νυκτός . Οι καιροί πλέον είναι τέτοιοι που απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση και όχι εθελοτυφλία γιατί η πολυπόθητη αλλαγή επέρχεται μόνο με αγώνα για την προάσπιση του κράτους δικαίου και όχι από την ασφάλεια του καναπέ ή του status του καθενός. Εξάλλου το ερώτημα τι είναι κράτος δικαίου απαντάται με τον εξής τρόπο:Όταν ένας πολίτης δέχεται επίθεση απευθύνεται στην αστυνομία. Όταν όμως ένας πολίτης δέχεται επίθεση από την αστυνομία που πρέπει να απευθυνθεί άραγε;