Eίναι αυτό που λένε, θα γυρίσει κι ο τροχός, θα γελάσει κι ο φτωχός. Χθες ήταν η σειρά των χωρών που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο στόχαστρο  του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ, να σχολιάσουν την αιματηρή συμπλοκή στο Κογκρέσο μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ. 
 
Το γλέντι ξεκίνησε στην Αφρική, της οποίας τις χώρες ο Τραμπ είχε αποκαλέσει «βόθρους». « Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι οι Αφρικανοί δεν θέλουν τη δημοκρατία. Έχουμε την απόδειξη ότι η άρνηση να εγκαταλείψει κανείς την εξουσία μετά από μια εκλογική ήττα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Αφρικανών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, (αναμεταδίδει το ΑΠΕ),  ο Μπιενβενί Ματουμό, του κινήματος “Αγώνας για την Αλλαγή” (Lucha) στη ΛΔ του Κονγκό.
 
«Αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν επιτέλους την αξία της Αφρικής και αντιγράφουν τις μετεκλογικές πρακτικές της », αστειεύτηκε ένας στο Twitter.  Αν συνέβαιναν αυτά στην Αφρική, σχολίαζε ένας άλλος, «εκείνοι που παραδίδουν μαθήματα θα είχαν ήδη στείλει παρατηρητές.. Ήρθε η ώρα να στείλει η Αφρικανική Ένωση κυανόκρανους για να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες ».
 
 Στο καλό περιοδικό Jeune Afrique, ο γελοιογράφος  Νταμιάν Γκλεζ σκιτσάρει τον Τραμπ σαν Αφρικανό φύλαρχο(σκίτσο επάνω) και θυμίζει το  χαρακτηρισμό περί βόθρου: «Συχνά, μοιάζουμε μ’ αυτούς που σνομπάρουμε. Και καμιά φορά τους σνομπάρουμε για να ξορκίσουμε τις ομοιότητες».
 
«Η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής δημοκρατίας εκφράζει την ανησυχία της για τις βία στην Ουάσινγκτον», ήταν η πρώτη αντίδραση στο Καράκας, όπου οι αντίπαλοι της κυβέρνησης  Μαδούρο έχουν επιτεθεί περισσότερες από μια φορά στο Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ κάθε φορά. «Σε αυτό το θλιβερό επεισόδιο, οι ΗΠΑ υφίστανται τα ίδια που έχουν προκαλέσει σε άλλες χώρες, με την επιθετική πολιτική τους».
 
Οι πράξεις του Τράμπ είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας φασιστικής φιλοσοφίας που βασίζεται στη λευκή υπεροχή και την ξενοφοβία », σχολίαζε ο Raúl San Miguel, στην εφημερίδα της Αβάνας Tribune de la Havana. « Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν τα τρωτά σημεία ενός έθνους που περνά σοβαρές κρίσεις και  δεν μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς της δημοκρατίας για τον υπόλοιπο πλανήτη».
 
Για τις χώρες- ορκισμένους εχθρούς των ΗΠΑ και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, η ευκαιρία είναι μοναδική. «Αυτό που είδαμε στις ΗΠΑ χθες το βράδυ πραγματικά έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η δυτική δημοκρατία και πόσο αδύναμα τα θεμέλιά της», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχάνι, σε ομιλία που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.
 
Στο Πεκίνο η εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι στην Ουάσιγκτον έδειξαν ότι η αστυνομία των ΗΠΑ είναι πιο βάναυση από αυτή στο Χονγκ Κονγκ, όπου πρόσφατα αντιμετώπισε βίαια τους διαδηλωτές. Η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες στις ΗΠΑ, να μείνουν μακριά από πολυσύχναστα μέρη και διαδηλώσεις, οδηγία που θυμίζει  δεκάδες αμερικανικές οδηγίες τα τελευταία χρόνια για την Τουρκία.
 
Στη Ρωσία του Πούτιν, που σίγουρα θα προτιμούσε Τραμπ αντί για Μπάιντεν, οι επίσημοι έδωσαν ελαφρυντικά στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.«Η ηττημένη πλευρά έχει αρκετούς λόγους για να κατηγορήσει τον νικητή για αλλοίωση του αποτελέσματος και  είναι σαφές ότι η αμερικανική δημοκρατία χωλαίνει και στα δύο πόδια», έγραψε ο Κωνσταντίνος Κοσατσόφ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου.
 
Η περίπτωση Τραμπ θυμίζει την κατάληξη όλων των ακροδεξιών εθνικιστών και πατριδοκάπηλων. Επαγγέλθηκε να κάνει την Αμερική ξανά Μεγάλη και στο τέλος τη μίκρυνε, σε όφελος των εχθρών της. Απαντώντας σε έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να υποστηρίξουν ότι αποτελούν πρότυπο δημοκρατίας για όλον τον κόσμο, η Μαργαρίτα Σιμονιάν,  συντάκτρια του Russia Today, έγραψε: «Δεν ήταν ποτέ. Ήταν απλώς θέμα χρόνου να το δείτε».