Η «Αριάδνη», το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό της νέας χρονιάς πάνω από την Ελλάδα, προκάλεσε με τις πολικές αέριες μάζες που κάλυψαν τη χώρα, πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και πολύ σημαντικά προβλήματα.

Ads

Πολλοί μίλησαν για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, για αποτυχία της πολιτικής προστασίας να προστατέψει τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις πιο σκληρές συνθήκες από τον μεγάλο όγκο χιονιών.

Σχεδόν κανένας όμως δεν μίλησε ή έγραψε για την αιτία των πρωτοφανών σε ένταση καιρικών φαινομένων, είτε πρόκειται για καύσωνες το καλοκαίρι, είτε για μεγάλες περιόδους ανομβρίας ή αντίθετα για τις πλημμύρες που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές μέσα σε λίγες ώρες το φθινόπωρο και άνοιξη, είτε για σπάνιες χιονοπτώσεις(αλλά όταν έρχονται, έρχονται με μεγάλη ένταση και διάρκεια). 

Κι όμως οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει για έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλα τα πλάτη της γης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη εδώ.

Ads

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ήδη σχεδόν κατά ένα βαθμό Κελσίου, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κινητική ενέργεια στις αέρινες μάζες της ατμόσφαιρας. Από τη μια οι θερμές μάζες ανεβαίνουν ψηλά και κατευθύνονται προς τους πόλους καταλαμβάνοντας εκεί το κενό που αφήνουν οι βαρύτερες ψυχρές μάζες  και προκαλούν χαμηλότερα ρεύματα ψυχρών πολικών αέρινων μαζών στην τροπόσφαιρα προς τα μεσαία πλάτη, ανάλογα της χειμερινής περιόδου σε κάθε ημισφαίριο(την ίδια στιγμή που είχαμε την «Αριάδνη» στην Ελλάδα είχαμε 40 βαθμούς Κελσίου στην Αυστραλία για παράδειγμα). 

H «Αριάδνη» μάς έμαθε πολλά: επιβεβαίωσε το πώς μια αποκομμένη ψυχρή αέρινη μάζα στη τροπόσφαιρα (μέχρι 10 χιλ. ύψος) «στροβιλίζεται επί 6 ημέρες πάνω από την περιοχή μας μπορεί να προκαλέσει διαδοχικές κυκλογενέσεις, με αποτέλεσμα την πληθώρα των φαινόμενων που είδαμε, μερικά εκ των οποίων μας εξέπληξαν, πχ. οι χιονοπτώσεις σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης»( όπως περιγράφουν οι μετεωρολόγοι Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη στο: «Η κακοκαιρία εξελίχθηκε σε τέσσερα στάδια»). 

Θα πρέπει όμως να μας μάθει -όλους τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, αλλά ιδίως στον «αναπτυγμένο» κόσμο-ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε με το δυτικό αναπτυξιακό-καταναλωτικό μοντέλο, που προκαλεί την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και την όξυνση των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

www.topikopoiisi.eu