Στην Ελλάδα και πάλι στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό, τις εξελίξεις από την ψήφιση του Μνημονίου 2, το μεγαλειώδες συλλαλητήριο αλλά και τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

 
Εν μέσω σκηνών βίας στην πρωτεύουσα, εγκρίθηκε τα ξημερώματα από την ελληνική Βουλή το αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, αναφέρει το BBC. «Όπως αναφέρει το δίκτυο, αργά την νύχτα στην Αθήνα κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, με την αστυνομία να χάνει για λίγο τον έλεγχο της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Οι τόνοι ήταν υψηλή και εντός της Βουλής με κανέναν να μην ψηφίζει με ενθουσιασμό το μνημόνιο. Οι Έλληνες στους δρόμους αισθάνονται ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων το BBC. Ο ανταποκριτής του δικτύου σημειώνει ότι η στρατηγική της ευρωζώνης έρχεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή.

image

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας Associated Press και Reuters μετέδιδαν ότι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στην είδηση της έγκρισης του Μνημονίου είναι θετικές και πως οι δείκτες των ασιατικών Χρηματιστηρίων κατέγραψαν άνοδο. Νωρίτερα και τα δύο πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι Έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τα νέα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ την ίδια ώρα τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και άλλες πόλεις άφηναν πίσω τους πάνω από 120 τραυματίες και λεηλατημένα και κατεστραμμένα καταστήματα.
 
Η Αθήνα ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν, είναι ο τίτλος των Financial Times. Οι βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία την ώρα που βίαια επεισόδια μαίνονταν έξω από το Κοινοβούλιο, σημειώνει η εφημερίδα.
 
Η Ελλάδα εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσει την βοήθεια της Ευρωζώνης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, γράφει ο Guardian. Η Ελλάδα ενέκρινε περικοπές δαπανών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας, στη διάρκεια μίας αβέβαιης ψηφοφορίας στη Βουλή και παρά τις βιαιότερες ταραχές των τελευταίων ετών.

Ads

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή το πακέτο μέτρων με τις νέες περικοπές μισθών, αψηφώντας τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν, γράφει η Wall Street Journal. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψήφισαν τα μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών, συντάξεων και κατώτατο μισθό, επισημαίνει.

image
 
Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τα ξημερώματα της Δευτέρας το νέο πακέτο μέτρων που ζητά η τρόικα για την εκταμίευση του νέου δανείου στην χρεωμένη χώρα, την ώρα που στους δρόμους ξεχυνόταν η οργή των διαδηλωτών, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης κατά των διαδηλωτών έξω από την Βουλή. Κτίρια, όπως καφετέριες, τράπεζες και ένας ιστορικός κινηματογράφος, παραδόθηκαν στις φλόγες.
 
Το πρακτορείο Bloomberg επικεντρώθηκε κυρίως στο θετικό άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή. Νωρίτερα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κέρδισε την έγκριση της βουλής για το νέο πακέτο μέτρων που θα εξασφαλίσει το νέο δάνειο από τους εταίρους, εν μέσω συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία και πυρπολήσεων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.
 
Για την τεράστια κοινωνική έκρηξη που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας προς αποφυγή της πτώχευσης μιλά η ανταποκρίτρια της ιταλικής La Stampa στην Αθήνα, η οποία βρέθηκε στο Σύνταγμα αναμεταδίδοντας και μέσω Twitter τις εξελίξεις από την «πλατεία που καίγεται» και τις φωνές των πολιτών που «δεν θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι». «Η Αθήνα καίγεται. Η κυβέρνηση λέει ‘θυσίες ή άβυσσος’» έγραφε στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο η Stampa, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα.
 
«Συμπλοκές και μολότοφ στην πλατεία, στις φλόγες τράπεζες και καταστήματα, το μαύρο μπλοκ απέναντι στην αστυνομία» γράφει η Corriere della Sera, παραθέτοντας τα μέτρα-φωτιά που καλείται να λάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου προς εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δις ευρώ.

image
 
Η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι οι Έλληνες βουλευτές υιοθέτησαν το νέο πακέτο λιτότητας, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας επικρατούσε ένα σκηνικό βίαιων συγκρούσεων.

image
 
«Η Αθήνα φλέγεται την ώρα που οι βουλευτές ψηφίζουν για να σώσουν το ευρώ» αναφέρει ο τίτλος των Times του Λονδίνου. Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίρια το βράδυ της Κυριακής την ώρα της που το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πακέτο λιτότητας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Πρώτη είδηση αποτελεί στα καναδικά μέσα ενημέρωσης η χθεσινή ψηφοφορία του Ελληνικού Κοινοβουλία σχετικά με το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα περικοπών. Ολοι οι τίτλοι των ειδήσεων και των εφημερίδων στον Καναδά μιλάνε για ιστορική υπερψήφιση του μνημονίου με την Αθήνα να φλέγεται απο τους διαδηλωτές, όπως σημειώνουν τα πρωτοσέλιδα. Στις ανταποκρίσεις αναφέρεται, με δραματικούς τόνους, το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο εναντίον του νομοσχεδίου και ότι προκλήθηκαν βανδαλισμοί και ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.