Από τον Οκτώβριο του 2016 είμαι μέλος της Διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών.

Ads

Συμμετέχω στην διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών, που πρότεινε ο Δήμαρχος Γιώργος  Καμίνης, και ενέκρινε σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο, πλην της ΧΑ, και μετά το πέρας του 6μήνου του διορισμού μας, στην διοίκηση που όρισε το δικαστήριο.

Η κατάσταση του Γηροκομείου Αθηνών όταν αναλάβαμε, ήταν  ντροπιαστική, με πολλά προβλήματα, που είχε δημιουργήσει η διοίκηση Μπούμπα στην καθημερινότητα, στις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, αλλά και στη διαχείριση των πόρων του σωματείου που διοικεί το Γηροκομείο, την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών.

Λόγω αυτών των προβλημάτων, που οδήγησαν στη συρρίκνωση του Γηροκομείου,  η διοίκηση Μπούμπα κηρύχτηκε έκπτωτη.

Ads

Ξεκινήσαμε βέβαια από την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων μας. Την διατροφή τους ανέλαβε για δυο μήνες το ΥΠΕΚΑΑ(Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης)  και από τον Γενάρη του 2017 το  Βρεφοκομείο Αθηνών τις καθημερινές και ο ΚΥΑΔΑ(Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) τις αργίες.

Οι άνθρωποι μας τρώνε το ίδιο, εξαιρετικής ποιότητας γεύμα με τα παιδιά μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Λειτουργήσανε τα μαγειρεία μετά από 3 χρόνια για την ετοιμασία του βραδινού φαγητού και βελτιώθηκε η βραδινή σίτιση ως προς την ποιότητα και την θρεπτικότητα. Η  «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» μας παρείχε και συνεχίζει να μας εφοδιάζει με εξαίρετες πρώτες ύλες για την παρασκευή αυτών των γευμάτων.

Φέτος καταφέραμε να έχουμε πετρέλαιο, με χορηγίες στην αρχή, γιατί άξιοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν και με δικούς μας πόρους στη συνέχεια, γιατί πετύχαμε  θεαματική αύξηση των εισπράξεων από ενοίκια  και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα περίπτερα της φιλοξενίας των ηλικιωμένων δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία 3 χρόνια και δεν υπήρχε ζεστό νερό για την υγιεινή των ηλικιωμένων.

Οι εργαζόμενοι μας, που πράγματι  είχαν ταλαιπωρηθεί πολύ, από χρόνια απλήρωτης εργασίας, έλαβαν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και  λαμβάνουν συγκεκριμένο  ποσοστό της αμοιβής τους κάθε μήνα.

Παραθέτω κάποια από τα πεπραγμένα της Προσωρινής Διαχειριστικής Επιτροπής και της Προσωρινής Διοίκησης

  1. Είχαμε νέα ευρήματα στη διερεύνηση για σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες της έκπτωτης Διοίκησης και κατατέθηκαν άμεσα στοιχεία στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η νέα καταγγελία βρίσκεται στο στάδιο προανάκρισης.
  2. Ανατέθηκε και διενεργήθηκε  έλεγχος των οικονομικών χρήσεων 2014, 2015 έως και 31/8/2016 στην διεθνούς φήμης  εταιρεία ορκωτών, την Ernst & Young.
  3. Οργάνωση του Λογιστηρίου με την πρόσληψη Λογιστή και τη συμμόρφωση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών ( κλεισίματα ισολογισμών παρελθόντων ετών κατάθεση δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2014-2016, ΦΠΑ, Ε9 2014-2016)
  4. Πετύχαμε την επικερδή συμφωνία με την εταιρεία NOTOS που ρυθμίζει ένα χρέος που αρχίζει να δημιουργείται από το 2012.
  5. Έγινε έλεγχος κατάστασης των ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΕΑ (Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών). Βρέθηκαν πολλά παράνομα κατειλημμένα ακίνητα και δόθηκε η εντολή για άμεσες νομικές ενέργειες. Ήδη μερικά από αυτά τα ακίνητα έχουν ελευθερωθεί.
  6. Ορίστηκε και καθιερώθηκε διαφανής διαδικασία αξιοποίησης ακινήτου περιουσίας και προχωράμε στις μισθώσεις των ακινήτων της ΕΕΑ.
  7. Κατατέθηκε στην Περιφέρεια αίτηση για ένταξη του φορέα μας στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το οποίο και εγκρίθηκε.
  8. Κατατέθηκαν δηλώσεις στους ασφαλιστικούς φορείς που κάποιες εξ αυτών εκκρεμούσαν από το 2010.
  9. Επισπεύθηκαν οι διαδικασίες των μισθώσεων ακινήτων και διεκπεραιώθηκαν  προβληματικές υποθέσεις του παρελθόντος. (αγωγές στους κακοπληρωτές, αποβολές των καταληψιών, συνεργασία με τα κληροδοτήματα για την επίλυση προβλημάτων τρεχόντων και παρελθοντικών ).
  10. Γίνανε εγγραφές μελών στο σωματείο και άνοιξε το σωματείο μας στην κοινωνία.
  11. Κατατέθηκε αίτηση στην Περιφέρεια για πιστοποίηση του φορέα μας. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, προχωρήσαμε στο δεύτερο βήμα που είναι η αίτηση στο ΕΚΚΑ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ). Κινούμε την διαδικασία ιδιαίτερα γρήγορα για να έχουμε έναν πιστοποιημένο φορέα, που μπορεί να διεκδικήσει κονδύλια από προγράμματα και κρατικούς φορείς.

Πώς κρατήθηκε το Γηροκομείο Αθηνών;

Από την προσπάθεια και το ειλικρινές ενδιαφέρον των εργαζομένων για τους ανθρώπους μας και μόνο… Πραγματικά, χωρίς ίχνος υπερβολής, υπάρχει ένα κλίμα στο Γηροκομείο, τρυφεράδας και θέρμης, το αισθάνομαι όποτε πάω βόλτα στα περίπτερα, το λένε άνθρωποι που μας επισκέπτονται.

Φιλοδοξώ να δω το Γηροκομείο Αθηνών σημείο αναφοράς για την τρίτη ηλικία, με την εξωστρέφεια που ορίζουν όλες οι σύγχρονες καλές πρακτικές.

Ανέφερα πιο πάνω κάποια από αυτά που έχουμε ήδη κάνει. Μένουν να γίνουν πάρα πολλά ακόμα και για την βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων μας και για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του Γηροκομείου Αθηνών.

Ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, που σκοπεύουμε να κερδίσουμε!

Με έκπληξη και οργή, είδα δημοσίευμα των τελευταίων ημερών, να διαστρεβλώνει πλήρως τη σημερινή εικόνα του Γηροκομείου, εγκαλεί δε τον Γιώργο Καμίνη, όλως τυχαίως τη μέρα που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του νέου φορέα της  Κεντροαριστεράς.

Ένα κατάπτυστο δημοσίευμα που μόνο στόχο έχει να πλήξει την εικόνα του Δημάρχου  και να δημιουργήσει εντυπώσεις για την τωρινή διοίκηση του Γηροκομείου η οποία θα οδηγήσει το σωματείο σύντομα σε εκλογές.

Εμείς, η τωρινή διοίκηση, φέρνουμε το Γηροκομείο σε μια νέα εποχή. Δεν θα μας σταματήσει το προηγούμενο διεφθαρμένο σύστημα. με όσα δημοσιεύματα και να σκαρώσει. Το Γηροκομείο Αθηνών έχει ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία. Ελάτε

* Έλενα Μαντζαβίνου, Μέλος ΔΣ  Γηροκομείου Αθηνών