Δεν υπάρχει, ίσως, τίποτε πιο “απολαυστικό” από το να παρακολουθεί κανείς μια πληθώρα «ακραιφνών πατριωτών» που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, να κάνουν πως «σέβονται» και «επικροτούν» τα έργα και τις ημέρες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Προέδρου της, κ. Γιάννας Αγγελοπούλου..

Ads

Η τελευταία αυτή έχει, σίγουρα, δίκαιο, όσον αφορά την «φιλοσοφία» που πρέπει να διέπει τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει την «πολυτέλεια» για δαπανηρά «πανηγύρια» εθνικοφροσύνης, ούτε για «διχαστικές» αντιπαραθέσεις περί σύγχρονης Ιστορίας.

Η λογική, λοιπόν, του κ. Μητσοτάκη, της κ. Αγγελοπούλου και των συνεργατών τους είναι μια “σεμνή και ταπεινή” αντιμετώπιση των εορτασμών, που δεν θα “προκαλέσουν” το κοινό αίσθημα μέσω υπέρογκων δαπανών και, παράλληλα, θα δείχνουν πως η Ελλάδα είναι μια μετριοπαθής, πλήρως “εξευρωπαϊσμένη” χώρα.

Αυτό θα είναι και το βασικό “συμπέρασμα” που θα προκύπτει από την ίδια την “φύση” των εορτασμών: Μετά από 200 έτη, η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, μια “Βαλκανική” Δημοκρατία, έρμαιο του “παραγοντισμού”, της “οικογενειοκρατίας”, της “άλωσης των θεσμών”, των “σωβινιστικών αντιλήψεων” και, τελικά, του “λαϊκισμού”.

Ads

Κι εδώ είναι που, κάπως, “χαλάει η σούπα” που προσπαθούν να μας “σερβίρουν” ως εκσυγχρονισμό οι κρατούντες.. Κοινώς, πέρα από τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και της κ. Αγγελοπούλου, η συντριπτική πλειοψηφία των Νεοδημοκρατών, κυρίως, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο “αποστασιοποιημένη” από την φιλοσοφία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Φυσικά, ξέρετε ποιους εννοούμε..

Πρόκειται για τους ίδιους εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν, συχνά με αισχρό και, θα τολμούσα να πω, “προδοτικό” τρόπο, την “Συμφωνία των Πρεσπών” για να πάρουν περισσότερες ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε..”καθυστερημένες” περιοχές, όπως η Πελοπόννησος. Πρόκειται για τους ίδιους εκείνους που δεν έχαναν ευκαιρία να “διαφημίσουν” τον υπερπατριωτισμό τους, την- ανορθολογική και ανιστόρητη- ταύτιση της επίσημης θρησκείας με το ίδιο το Ελληνικό κράτος, ακόμα ακόμα και εμφανώς ρατσιστικές αντιλήψεις, εθνοτικού φανατισμού.. Πρόκειται για τους ίδιους που “έπιναν νερό” στο όνομα του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ και άλλων τέτοιων “επιφανών ανδρών”..

Κι ενώ, σίγουρα,  θα επιθυμούσαν μια “αναβίωση” των αλήστου μνήμης εκδηλώσεων που έκανε η Χούντα- προφανώς, με καλύτερη παραγωγή..-, τώρα είναι “υποχρεωμένοι” να δηλώνουν απόλυτη ικανοποίηση με την, ουσιαστική, “απονεύρωση” των όποιων εκδηλώσεων και την “υιοθέτηση” ενός ουδετεροποιημένου και, τελικά, αδιάφορου σχεδιασμού. Έτσι περιγράφουν, τουλάχιστον, οι ίδιοι την κατάσταση, off the record..Φυσικά, με όχι τόσο..”κομψό” τρόπο, αλλά δεν θα θέλαμε να υποβάλλουμε αναγνώστες στο “μαρτύριο” του εκχυδαϊσμένου πολιτικού λόγου.

Προφανώς, δεν θα μας πειράξει αυτό το.. “μαρτύριο” στο οποίο θα υποβληθούν, κατά το έτος 2021, οι αγαπητοί “θαμώνες” των συλλαλητηρίων.. Άλλωστε, δεν αμφιβάλλουμε πως θα βρουν την ευκαιρία να κάνουν και το “κομμάτι” τους, όχι φυσικά σε κεντρικό επίπεδο, αλλά σε Περιφερειακό… Οψόμεθα.