Όσοι ζούν αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες και συναναστρέφονται με Γερμανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ευρωβουλευτές, βρίσκουν πραγματικά ακατανόητη την κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού (και η ανάλογη θέση της ΝΔ χθες), με την οποία διαμαρτύρονται για το βίντεο σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που προβάλλεται στο μετρό. Και αυτό γιατί, λόγω των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από το τέλος του πολέμου αλλά και των πρόσφατων πρωτοβουλιών από ελληνικής πλευράς, το θέμα έχει μπει στην ημερήσια διάταξη.

Ads

Ήταν Γερμανοί πολίτες που ξεκίνησαν επιτροπές και υπογραφές ζητώντας να πληρώσει η χώρα τους τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ενώ η πρόσφατη περιοδεία του Μανώλη Γλέζου στη Γερμανία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Είχε προηγηθεί ένα ζευγάρι Γερμανών που στα μέσα Μαρτίου κατέθεσε στον δήμαρχο Ναυπλίου ένα συμβολικό ποσό, το μερίδιο του από το κατοχικό δάνειο. Την ώρα που το Ποτάμι και η ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις και καταγγελίες, στο Βερολίνο διεξαγόταν – με πρωτοβουλία Γερμανών – νομικών ημερίδα για τις επανορθώσεις προς την Ελλάδα, με κεντρική κατεύθυνση: «Η Γερμανία θα πρέπει να κάνει τώρα το άλμα».

Το «άλμα» αυτό έκαναν τον Μάρτιο, όταν το θέμα τέθηκε από ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης στην Γερμανία. Πέρα από την γνωστή τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος ο Αργύρης Σφουντούρης, το Spiegel είχε τίτλο εκείνες τις μέρες «Να πληρώσουμε για τα θύματα στο Δίστομο» και η Handelsblatt  ότι «Το κατοχικό δάνειο πρέπει να πληρωθεί». Πρόσφατα , μετά την προβολή στο Ευρωκοινοβούλιο του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης» και τις ζωντανές μαρτυρίες των καλεσμένων-επιζώντων από τα ολοκαυτώματα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του De Linke Γκάμπι Ζίμμερ πήρε συγκινημένη τον λόγο εκφράζοντας την υποστήριξη της στα ελληνικά αιτήματα. 

Και δεν είναι μόνο το De Linke, το κόμμα της γερμανικής αριστεράς, που άλλωστε υποστηρίζει σταθερά τα ελληνικά αιτήματα: στελέχη από το το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους τάχθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά υπέρ της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Μόνο ο κ. Γρηγόρης Φαρμάκης, υποψήφιος της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις τελευταίες εκλογές, βρήκε εκείνες τις μέρες «ανιστόρητη» και «ηθικολογική» τη πρόθεση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, συμπεραίνοντας: «Αυτή η χώρα θα καταστραφεί γελοιοποιούμενη από τον ανείπωτο βαλκανικό επαρχιωτισμό της». Παρόμοια άποψη εξέφρασε χθες και ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς τέτοιες ενέργειες «δημιουργούν μια εικόνα αφιλόξενης χώρας, κυριευμένης από ρεβανσιστικά συναισθήματα».

Ads

Όμως στο σκεπτικό των βουλευτών από το Ποτάμι υπάρχει, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, και άλλος λόγος: «πέρα όμως από τον τουρισμό (η προβολή του βίντεο) τορπιλίζει ευαίσθητες ισορροπίες που αυτήν ειδικά την περίοδο επιβάλλεται να τηρούνται… Οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις της χώρας μας για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της από την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την Γερμανία να παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτές».

Μπορούν βουλευτές να βλέπουν τόσο φοβισμένα και απλοϊκά τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις; Γιατί μια συμφωνία υπαγορεύεται από τον συσχετισμό των δυνάμεων, την διεθνή συγκυρία κλπ και όχι από το αν το Βερολίνο μάθει ότι παίζεται το βίντεο στην Αθήνα και τα πάρει στο κρανίο. Εκτός πια και αν οι ερωτώντες βουλευτές έχουν μια άλλη ιδέα, καθόλου κολακευτική για την Μέρκελ ή τον Σόιμπλε. Ότι οι τελευταίοι μετά από χιλιάδες παρακάλια, αποφασίζουν τελικά, σαν τους παλιούς αγάδες να μη μας κόψουν το κεφάλι. Αλλά μόλις μαθαίνουν τα μαντάτα αλλάζουν στάση, ουρλιάζει ο Σόιμπλε στον Τσίπρα «παίζετε βίντεο ρε Γκιαούρη στην Αθήνα» διατάζοντας να τον αποκεφαλίσουν και ας πάει το παλιάμπελο η ευρωζώνη.

Η εμπειρία από debate με σκληρούς Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, είναι τελείως διαφορετική. Η ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως επισημοποιήθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γκάουκ, τους φέρνει σε αμυντική θέση. Στο απόγειο των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», Γερμανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μίκαελ Ροθ (Michael Roth), υφυπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, συναντήθηκε μετά από αίτημα της με τον Μανώλη Γλέζο στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ακούσει η γερμανική πλευρά τις απόψεις του Έλληνα Ευρωβουλευτή για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μήπως ήταν καμία κίνηση – προβοκάτσια κατά της συμφωνίας; 

Δεν χρειάζεται φυσικά να συσχετίζονται άμεσα οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το χρέος ή τα μνημόνια με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, αλλά η υπενθύμιση ότι για τις – υπαρκτές – όψεις καθυστέρησης που παρουσιάζει η χώρα δεν είναι καθόλου ανεύθυνη η γερμανική κατοχή και η άμεση συνέπεια της, ο εμφύλιος πόλεμος, δίνει στην συζήτηση μια άλλη διάσταση. Εκτός πια και αν τραυλίζουμε ακόμη και όταν χρειάζεται να υπερασπίσουμε την ιστορία και τα δίκαια μας. Παράλυτοι από τον φόβο, εκλιπαρώντας τον Αγά Σόιμπλε να μας λυπηθεί. Ή να μας σφάξει για να αγιάσουμε.