Σε λίγες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα στην Αττική. Και να στείλουμε διπλό μήνυμα. Ένα μήνυμα ανατροπής κι ελπίδας, κερδίζοντας τη μάχη των μαχών. Τη μάχη της Περιφέρειας της Αττικής. Της Αττικής που κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως «φιλέτο» για τα εργολαβικά συμφέροντα. 

Ads

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο έχει αρχίσει να ανεβαίνει, ελάχιστοι από τους πολίτες που ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν με τι ασχολείται η Περιφέρεια. Η άγνοια των πολιτών δεν έτυχε, πέτυχε. Καλλιεργήθηκε συστηματικά προκειμένου τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι, με στόχο την υιοθέτηση πολιτικών που τα διευκολύνουν. Το πρώτο λοιπόν που θα κάνει μια διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» θα είναι να ανοίξει στους πολίτες την Περιφέρεια. Θα αποτελέσει μια διοίκηση με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα. Έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες και να μπορούν να ελέγχουν.

Η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να παρέμβει

Η Περιφέρεια διαχειρίζεται και παρακολουθεί ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν σε επενδύσεις, εγκρίνει, ελέγχει, παραλαμβάνει και πληρώνει έργα που αφορούν στους φυσικούς πόρους, στην ενέργεια, στη βιομηχανία αλλά και επιβάλλει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών! Η εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας της μητέρας και των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμπίπτουν επίσης στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Οι περιφέρειες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην προστασία των τοπικών αγορών απέναντι στα μεγάλα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, στη δημιουργία και στήριξη συνεταιριστικών αλληλέγγυων συμπράξεων, στην υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και στη δημιουργία τοπικών κοινωνιών και οικονομιών υψηλής γνώσης και καινοτομίας, αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Ads

Μας κατηγορούν ότι δεν γνωρίζουμε τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Ότι είμαστε άσχετοι με το χώρο αυτόν. Είμαστε άσχετοι με τη μίζα, με τη διαπλοκή. Είμαστε άσχετοι στην εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων. Γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα και οι συμφωνίες μαζί τους. Αλλά η κοινωνία και οι ανάγκες της. Μας ενδιαφέρουν οι πολίτες και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Με αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, αλληλεγγύη.

Βαθύ ΠΑΣΟΚ ο Σγουρός

Η πιθανή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στη χώρα μας. Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές. Αριστερή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές.

Έχουμε επιλέξει το στρατόπεδο των πολιτών. Με μια νέα νοοτροπία. Ένα νέο ήθος. Ένα ήθος που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα του «ήθους» του βαθέως ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπεί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Ο οποίος σήμερα επιχειρεί να κρύψει την κομματική του ταυτότητα. Όμως είναι γνωστό σε όλους: ο σημερινός περιφερειάρχη ήταν και είναι ΠΑΣΟΚ.

Κοστολογημένες εφαρμογές και προτεραιότητες

Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτά που δεν έχουν κόστος. Η οικονομική διαφάνεια, η διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες και τις μελέτες των οργανισμών και των δημοτικών επιχειρήσεων, οι αδιάβλητες διαδικασίες, η δυνατότητα ελέγχου από την κοινωνία, με ανάρτηση όλων των αποφάσεων στις ιστοσελίδες, η εφαρμογή του λεγόμενου συμμετοχικού προϋπολογισμού θα κάνουν τον πολίτη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο. Εξοικονομούμε πόρους εφαρμόζοντας ένα μοντέλο αποκομιδής απορριμμάτων στον αντίποδα των σημερινών εφαρμοζόμενων πολιτικών, στον αντίποδα των σχεδιασμών της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στα πρότυπα των ευρωπαϊκών μοντέλων αποκομιδής απορριμμάτων. Το περιβάλλον αποτελεί, σε συνθήκες κρίσης, αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας. Διατηρώντας τις πόλεις καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς, με εφαρμογή ενός σχεδίου για τις τοπικές συγκοινωνίες με απόλυτη προτεραιότητα στα ΜΜΜ, δίνουμε ανάσες βιωσιμότητας στα πιο ταλαιπωρημένα στρώματα από την κρίση και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου διαβίωσης.

12 χρόνια Σγουρού, «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»

Οι παθογένειες και τα προβλήματα της Αττικής βοούν ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει πλέον ολοκληρώσει έναν κύκλο που ελάχιστα απέφερε στους πολίτες και το περιβάλλον. Είναι η ώρα να γίνει πράξη, μια και καλή, το «φθάνει πια» των συνθημάτων. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι αν χαθεί το στοίχημα αυτό, χαμένο δεν θα είναι ένα πολιτικό κόμμα. Χαμένη θα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της πατρίδας, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο.

Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό ή κομματικό πατριωτισμό, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοβραχίονες για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή. Η σημερινή συγκυρία έχει τόσο επείγοντα χαρακτήρα που είναι αυτονόητο ότι η πρώτη μας κίνηση θα είναι η επιστράτευση όλων των δυνάμεων που έχει η περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ανέχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Εμείς ήμασταν από την αρχή ειλικρινείς για το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Άλλοι προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από δήθεν «ακομμάτιστους» αυτοδιοικητικούς υποψηφίους.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον βόρειο τομέα Αθηνών με την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής – Ρένα Δούρου»