Είναι η πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές  θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό από μόνο του αποτελεί σαφώς μία νίκη για τους ίδιους τους Αθηναίους. Εντούτοις, για να επιστεγαστεί και να αποτυπωθεί η νίκη αυτή της δημοκρατίας, αλλά και να για μην μετατραπεί σε ήττα, όλοι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες καλούνται την Κυριακή να ψηφίσουν με ώριμη και δημοκρατική σκέψη, χωρίς να παρασυρθούν στην επιλογή τους από σκοτεινά και φοβικά ένστικτα.

Ads

Προφανώς και είναι ευτυχές το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι τωρινοί υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων είναι σοβαροί, με ποιότητα και συγκρότηση. Για όσους όμως ψηφοφόρους δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το πολιτικό δίλημμα για την Αθήνα, ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη ως «φαβορί» και τον Νάσο Ηλιόπουλο, του οποίου η δημοφιλία τις τελευταίες μέρες ενισχύεται απότομα, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους συνοπτικά τα εξής: 

1) Μολονότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν κοινό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, ο Κώστας Μπακογιάννης θα το επιχειρήσει κυρίως μέσω της ιδιωτικοποίησης των περισσότερων λειτουργιών των υπηρεσιών του Δήμου, συρρικνώνοντας το εργατικό δυναμικό του και αναθέτοντάς τις εργασίες αυτές σε εξωτερικές εταιρείες. Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την άλλη πλευρά πρεσβεύει την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε πόρους, αξιοποιώντας τις ίδιες τις δομές του Δήμου, εκσυγχρονίζοντάς τες με νέο, εξειδικευμένο προσωπικό και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

2) Και οι δύο υποψήφιοι είναι νέοι (Μπακογιάννης 41 ετών – Ηλιόπουλος 36 ετών). Όμως, ο κ. Μπακογιάννης παρά το ότι προσπαθεί να υιοθετήσει μία «apolitik» στάση / προσέγγιση του δήμου, τούτο δε στο όνομα της αποτελεσματικότητας, δεν δύναται να αποσείσει από πάνω του το γεγονός ότι προέρχεται από μία βαθιά πολιτική οικογένεια, αντιπροσωπεύοντας, προφανώς χωρίς να «φταίει» ούτε να είναι υπόλογος για αυτό, την Ελλάδα της «οικογενειοκρατίας» η οποία έχει αφήσει νωπές πληγές στις μνήμες μας. Αντίθετα, ο Νάσος Ηλιόπουλος μεγάλωσε σε μια λαϊκή γειτονία (στα Πατήσια), κυκλοφορεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κι ενώ κατάφερε να γίνει Υφυπουργός Εργασίας το 2018,παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να διεκδικήσει την Δημαρχία, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αφοσίωσή του στο όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία.

Ads

3) Και οι δύο τους θήτευσαν σε θέσεις ευθύνης πριν διεκδικήσουν την Δημαρχία της Αθήνας.  εντούτοις το έργο του Νάσου Ηλιόπουλου ως διοικητή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αλλά και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. 
Τα παραπάνω πιστεύω πως πρέπει να συνεκτιμήσουν οι ψηφοφόροι του Δήμου της Αθήνας, με σκοπό, όχι μόνο να προστατεύσουν τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών, αλλά να τις διευρύνουν όσο περισσότερο γίνεται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Είμαι σίγουρος ότι αυτήν την Κυριακή οι Αθηναίοι θα προκαλέσουν έναν δημοκρατικό και προοδευτικό σεισμό, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικό ρόλο στην επόμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιώργος Η. Νικολόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηνών με την Ανοιχτή Πόλη, δικηγόρος, υπ. διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου