Ακούγονται τρανταχτά ονόματα για το ψηφοδέλτιο  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το χώρο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή το κράμα που φαίνεται ότι εκκολάπτεται  ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ,  στη ΔΗΜΑΡ και τους 58. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ονόματα τα προερχόμενα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ή που ανήκαν στην «οικογένεια» αυτή αλλά μετακόμισαν σε άλλους χώρους.

Ads

Φέρονται ως υποψήφιοι λοιπόν πρώην υπουργοί της Κυβέρνησης Παπανδρέου, αποτυχόντες πολιτευτές της πρόσφατης περιόδου αλλά αυτοκόλλητοι του περιβάλλοντος Βενιζέλου και ένα άλλο σωρό ονόματα, πρωταγωνιστές της μνημονιακής πολιτικής μετά το 2009. Όλοι αυτοί νοιάζονται πράγματι για την Ευρώπη, ή επιδιώκουν να δραπετεύσουν από την Ελληνική κόλαση μαζί με τους συνυποψήφιους της ΝΔ;

Ήδη την αρχή την έκανε ο πιο… αρμόδιος σε θέματα ανάπτυξης ο κος Παπουτσής, που απέδρασε από τη χώρα με την τοποθέτησή του στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Επίσης δυο ονόματα «παίζουν» εδώ και καιρό για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου η κ. Μπακογιάννη (μάλλον το φαβορί) και ο κ. Βενιζέλος. Δεδομένου ότι διακινούνται πολλά χρήματα στο θεσμικό αυτό όργανο και καθώς, ενδεχομένως, στο μυαλό κάποιων να γίνονται διάφοροι παράξενοι συνειρμοί στο άκουσμα τέτοιων θέσεων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα, που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής – όπου ο θεσμός της όποιας ασυλίας δεν υφίσταται ούτε υπάρχουν διάφοροι νόμοι απαλλακτικοί περί ευθύνης υπουργών.

Ads

Η Επιτροπή διαθέτει ένα ισχυρό μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου. Αυτός εύλογα εμποδίσει παρεκτροπές, χρηματισμούς και μπαχτσίσια. Ορισμένοι, σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας, που τόλμησαν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του, είτε φυλακίσθηκαν (δυστυχώς υπήρχαν και Έλληνες αξιωματούχοι), είτε αυτοκτόνησαν (… υπάρχουν και άνθρωποι με τσίπα), είτε οδήγησαν σε παραίτηση Πρόεδρο τη Επιτροπής (Βλ. Σαντέρ).

Βέβαια τα όσα προαναφέρθηκαν αναφέρονται σε άλλους και όχι σε εμάς!