Ακούω και προσπαθώ να ακούσω με ψυχραιμία τις αιτιάσεις που αναφέρθηκαν (κυρίως από cis άνδρες) σχετικά με τα όσα είπε η εισαγγελέας για το ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης. (Απαραίτητη επισήμανση: δεν καταφέρθηκε γενικά εναντίον όλων των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά άσκησε κριτική στον τρόπο οι συνήγοροι της συγκεκριμένης υπόθεσης διεκπεραιώνουν το έργο τους).

Ads

Αλλά να, είναι που θυμάμαι όλες τις φορές που ήμασταν εκεί και τους ακούσαμε να κάνουν ερωτήσεις που στοχοποιούσαν το θύμα και σπίλωναν τη μνήμη της και έγνεφαν με νεύματα επιβράβευσης προς τους πελάτες τους. Είναι που σε τόσες δίκες βιασμών και έμφυλης βίας τους έχουμε δει και ακούσει να ενοχοποιούν τις επιζώσες έμφυλης βίας. Είναι που κανείς τότε δεν παρενέβη για να διερωτηθεί πόσο δεοντολογική είναι αυτή η στάση και πόσο μας τραυματίζει όλες και κανονικοποιεί την έμφυλη βία. Ακόμα περισσότερο είναι που μόλις έλαβα σημεία της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης του Μανώλη Κούκουρα. Και δεν έχω άλλη ψυχραιμία. Έχω μόνο θυμό. Πολύ λίγο με νοιάζει η κορεκτίλα. Αυτό που με νοιάζει είναι όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες να λογοδοτούν σ’ ένα πλαίσιο δεοντολογίας. Αυτό που με νοιάζει είναι να σταματήσουν να δικάζονται τα θύματα. Να μη συνηγορούμε στο σεξισμό και την πατριαρχία.

Ακολουθεί ένα εμετικό απόσπασμα από τη σημερινή αγόρευση του συνηγόρου του ΜΚ (trigger warning)

«Εγώ βιασμό σε αυτή τη δικογραφία δεν είδα… Βιασμό με στηθόδεσμο δε μπορώ να φανταστώ… Εγώ πιστεύω τον Μανόλη. Όλες οι φίλες της αναφέρουν τα ναρκωτικά. Όταν είσαι γυμνός και υπό επήρεια όλα τα συμπλέγματα που είχες βγαίνουν στην επιφάνεια. Και παίρνω τη θέση του ψυχολόγου… Το γιατί δεν έχει η Ελένη σύντροφο, λέει ο Μανόλης. Όχι δε μου άρεσε η Ελένη, συγγνώμη κιολας κύριε Γιάννη. Ήταν σαν παρανοϊκή, λέει για την Ελένη… Ψυχική υγεία υπάρχει όταν υπάρχει μακροχρόνια σχέση… Για ένα τρίο πήγαμε και κλείσαμε τρία σπίτια, είπε ο Μανόλης… Μπράβο Μανόλη αν όντως τη χάιδευες. Μπράβο, πάντα να χαϊδεύεις τις γυναίκες. Η θέση μου είναι ότι ο Μανόλης λυπάται που δεν μπορεί να τη σώσει».

Ads

Από το facebook