Με αφορμή την Δεύτερη ευκαιρία για τις 100 δόσεις που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ:

Ads

Μην μαστιγώνετε άδικα το εξαντλημένο άλογο των ελεύθερων επαγγελματιών και μην τους ταυτίζετε άλλο με γιατρούς. δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λοιπά “επιστημονικά” σωματεία (λες και οι υπόλοιποι είμαστε αγράμματοι/ες).

Τα κερατιάτικα του ΟΑΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν – γιατί απλά δεν υπάρχουν, δεν είναι νόμιμες οι χρεώσεις (ο ίδιος ο αναλογικός νέος νόμος το αναγνωρίζει…) και γιατί κανείς και καμία δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν για να τα πληρώσουν.

Κατανοούμε ότι ο ΟΑΕΕ προσπαθεί να εισπράξει ότι μπορεί τραβώντας το από τα μαλιά αλλά ο τρόπος είναι λάθος: Πόσο ακόμη θέλει να καταλάβει ότι είναι αδύνατον να πληρώνεις ρύθμιση και τρέχοντα, ειδικά όταν η ρύθμιση νομιμοποιεί χρεώσεις παράνομες από το 2009 που έπεσε το ΑΕΠ έως σήμερα;

Ads

Υπάρχει λύση να ξαναγυρίσουν λεφτά στο ταμείο – το ενιαίο πλέον; Ναι:

Να υιοθετήσει η κυβέρνηση το αίτημά μας για αναδρομική ισχύ του νέου ασφαλιστικού κι ας ρυθμίσει όποια πραγματική οφειλή απομείνει. 

Μόνο αυτά τα λεφτά θα μπορέσουν ίσως να επιστρέψουν στα ταμεία. Με τα άλλα τελείωσε – δεν υπάρχουν. Κι ότι υπάρχει, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα τα επενδύσει στη δουλειά του για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. 

Και μόνο με ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς προαπαιτούμενα τα τρέχοντα.

Για να μπορέσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιστρέψουν στην ασφάλισή τους με το νέο σύστημα – όσοι μπορέσουν – και να αφοσιωθούν στη δουλειά τους απελευθερωμένοι/ες από την ΟΜΗΡΕΙΑ ποσών που τους κυνηγούν ενώ δεν τα όφειλαν! Κάτι που τα δικαστήρια θα αποδεχθούν αργά ή γρήγορα στις δίκες που έρχονται.

Καλύτερα ο πρωθυπουργός να παρακάμψει τις αμφιβολίες των γραφειοκρατών του υπουργείου εργασίας και να αναγγείλει στην ΔΕΘ την απελευθέρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τα δεσμά των παράνομων οφειλών του ΟΑΕΕ του παλιού πολιτικού συστήματος: κούρεμα, κεφαλαιοποίηση απομένουσας οφειλής, συντάξεις με μικρή παρακράτηση ή ρυθμίσεις για τους παραμένοντες ζωντανούς. 

Αναμένουμε μια νέα κατάσταση με κανονικότητα και διόρθωση και όχι ομηρίες σε παρανομίες του παρελθόντος ΟΑΕΕ. Αλλιώς ακόμη και το ενιαίο ταμείο θα υπονομευτεί από τη βόμβα του ΟΑΕΕ στα θεμέλιά του.