Μία ευρεία συζήτηση έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό με αφορμή την επιθυμία του Ντανιέλ κον Μπεντίτ να “κλείσει” την πολιτική καριέρα στην Ελλάδα.

Ads

 
Στην αρχή το είχε γράψει στον επίλογο του βιβλίου του, «Για να καταργηθούν τα πολιτικά κόμματα!; Σκέψεις ενός απάτριδος χωρίς κόμμα» ως μακρινή επιθυμία, μέχρι που το επανέλαβε στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία.
 
«Έχω ένα παράξενο όνειρο. Να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές του 2014 με την οικολογική λίστα στην Ελλάδα και να είμαι υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία της Κομισιόν. Με 10%-15% των ψήφων θα προκαλούσα μια νέα δυναμική στην ελληνική κοινωνία και θα ταρακουνούσα τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη».
 
Μπορεί το όνειρο να είναι παράξενο για το Ντάνι, αλλά δεν είναι ο πρώτος, ο οποίος κάνει λόγο για ποσοστό της τάξης του 10-15%.
 
Ο ευρωβουλευτής των ΟΠ, Νίκος Χρυσόγελος αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, το Δεκέμβριο, μιλούσε για «ένα ανοικτό, δημοκρατικό, πράσινο κόμμα που θα εκφράζει εκλογικά τουλάχιστον το 5-15% της κοινωνίας και αξιακά – κοινωνικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας».
 
Μάλλον, ούτε ο κον Μπεντίτ που μιλά για «οικολογική λίστα», ούτε ο Νίκος Χρυσόγελος που μιλά για «ανοιχτό, δημοκρατικό, πράσινο κόμμα», αναφέρονται στους Οικολόγους Πράσινους, που με επικεφαλής την Ιωάννα Κοντούλη, στις εκλογές του Μαϊου, πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους, 2,93% και του Ιουνίου το μικρότερο, 0,88%, παρά το γεγονός ότι η ίδια η επικεφαλής, εμφανιζοταν στις μετρήσεις με δημοφιλία 22%.
 
Tο φόρουμ του διαλόγου
 
Αυτό το οποίο περιγράφουν είναι πιο κοντά, στο Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Νίκος Μπίστης, ο οποίος όμως στις 18 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου Διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά την απόρριψη από την Εκτελεστική Επιτροπή της κόμματος της πρότασης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο φόρουμ, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τη διεύρυνση.
 
Ο Νίκος Μπίστης, είχε μετακινηθεί από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ μαζί με μία σειρά πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ οι περισσότερες από τις κινήσεις που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο φόρουμ, προέρχονται κυρίως από πολιτικά στελέχη και συνομιλητές της σημιτικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός του Γιώργος Φλωρίδης, ο Δημήτρης Κατσαντώνης, πρόεδρος της ΕΤ3, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψυχογιός.
 
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός διετέλεσε συνομιλητής του κον Μπεντίτ σε εκδήλωση για την Ελλάδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο, το ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ των Γερμανών Πράσινων στις 21 Ιανουαρίου 2012.
 
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πραγματικό κόμμα του κον Μπεντίτ στην Ελλάδα, είναι η ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας, στην προεκλογική περίοδο του Ιουνίου του 2012, επικαλούνταν “τους συμμάχους στην Ευρώπη όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, οι οποίοι «έχουν ακριβώς την ίδια άποψη», ενώ στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, τα οποία είναι ιδεολογικά και πολιτικά κοντά στον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χρυσόγελο, δήλωσαν δημόσια ότι σ’ εκείνες τις εκλογές (του Ιουνίου του 2012), ψήφισαν ΔΗΜΑΡ.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι
 
Οι απόψεις του Ντάνι με την σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις δυο εκλογές του 2012, δίχασαν τους ΟΠ μπροστά στην κάλπη καθώς απείχαν από τις απόψεις της πλειοψηφίας που οδηγούσε το κόμμα στις εκλογές. ΄Όμως στο συνέδριο του κόμματος, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αυτή πλειοψηφία αυτή άλλαξε, έστω οριακά και κυρίαρχο λόγο έχουν στο κόμμα, οι πολιτικοί φίλοι του Νίκου Χρυσόγελου, σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες του ThinkP και τον προκάτοχο του στην ευρωβουλή Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και συντονιστής της Γραμματείας του κόμματος.
 
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν στενός συνομιλητής των ανανεωτικών του Συνασπισμού,
οι οποίοι έφτιαξαν τη ΔΗΜΑΡ από το 1998, όταν εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής κοινού ψηφοδελτίου ΣΥΝ-Οικολόγων. Απλώς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν πολλές σχέσεις μαζί του, γιατί δεν τον εμπιστεύονται καθώς θυμούνται ότι τότε αρνήθηκε να τηρήσει την εναλλαγή, όπως είχαν αποφασίσει.
 
Ανάμεσα στις δύο εκλογές του 2012, ο μεν Χρυσόγελος περίπου είχε εξαφανιστεί ο δε Τρεμόπουλος είχε χάσει πανηγυρικά στο συνέδριο που αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές. Ο Τρεμόπουλος είχε προτείνει αναζήτηση εκλογικής συνεργασίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν εννοούσε με το ΣΥΡΙΖΑ, που πολλοί νόμισαν, ή με τη ΔΗΜΑΡ.
 
Μια επιταγή 1.500 ευρώ
 
Πριν από λίγες ημέρες, έφτασε στα γραφεία των ΟΠ, μία επιταγή 1500 περίπου ευρώ που αντιστοιχούσε σε 184 εγγραφές νέων μελών στην Πολιτική Κίνηση του Νίκου Χρυσόγελου. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε κομματική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για νέα μέλη ηλικίας 21 ετών, τα οποία προσήλθαν στους ΟΠ μαζικά από τη ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕ. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση μέχρι τώρα είχε 4 μέλη.
 
Οι πληροφορίες όσων γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕ ήταν πάντοτε φίλα προσκείμενη στο Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και αυτό σημαίνει οργανωτικό έλεγχο. Σε ένα κόμμα όμως, όπως οι Οικολογοι Πράσινοι, 184 νέα μέλη σημαίνουν απόλυτη πλειοψηφία με τα μεγέθη του πρόσφατου συνεδρίου της Λαμίας, όπου συμμετείχαν περίπου 200 μέλη.
 
Η κίνηση της μαζικής εγγραφής ανησύχησε όχι μόνο τα στελέχη των οικολόγων αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κίνηση να μην είναι υπό τις ευλογίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν έδρασε ποτέ οργανωτικά εκτός πλαισίου του κόμματος, εκτός κι αν θέλει να εκβιάσει πολιτικά κάποιες αποφάσεις. Αλλά παράλληλα θορύβησε και τη ΔΗΜΑΡ για το ενδεχόμενο να γίνει πολιτικό σάντουιτς.
 
Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι ο κον Μπεντίτ δεν κολλάει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον ξεχνούν τις εξαιρετικές πολιτικές και προσωπικές του σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι έχει χαρακτηρίσει λάθος το ότι δεν διεκδίκησε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που κατέληξε στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάν.
 
Τα πρασινοκόκκινα σχέδια του Ντάνι
 
Το ζήτημα είναι όμως ότι είναι βέβαιο ότι ο Ντάνιελ κον Μπεντίτ δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει την υστεροφημία του για να συμμετάσχει σε μία προσπάθεια στις ευρωεκλογές του 2014, στην οποία ο στόχος είναι το 3% που αυτή τη στιγμή έχουν ως πρώτη προτεραιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Άλλωστε είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί με το προσωπικό του κύρος να διασφαλίσει ότι σε μία πρόσκληση του σε ένα σχήμα, στο οποίο θα είναι επικεφαλής, μπορούν να ανταποκριθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φορουμ. Και έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Να διεκδικήσει στα 68 του, ο ήρωας του Μάη του 1968, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τους ΟΠ μόνο δεν γίνεται αυτό.
 
Παράλληλα όμως, ένα τέτοιο σχήμα στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να αποτελέσει το πρόπλασμα της κοινής πολιτικής παρουσίας του χώρου, την οποία επιδιώκουν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει ότι έχει ως στόχο την ενιαία κεντροαριστερά, όσο και η ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση και συγχρόνως θα τους απαλλάξει από την υποχρέωση να μετρήσουν τα κουκιά τους στην εξαιρετικά δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών της πολύ χαλαρής ψήφου.
 
Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι τέτοιο σχήμα, οικολογικού προσανατολισμού, χωρίς τη σφραγίδα των Οικολόγων Πράσινων, δεν μπορεί να υπάρξει.
 
Και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο οργανωτικός έλεγχος του μοχλού καθώς και η διασφάλιση ότι εκ των προτέρων ότι αυτό δεν θα είναι συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ο κον Μπεντίτ, έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στην προεκλογική περίοδο ενώ στην Ελευθεροτυπία μιλά για “υπονόμευση της Ευρώπης”.
 
Ουσιαστικά η δημιουργία του πόλου ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ – Οικολόγων, που θα κινείται στο 10-15% θα αποτελέσει την ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαρκώς στην αντιπολίτευση, ακόμη και αν έχει ποσοστά της τάξης του 35%, όπως είχε συμβεί και στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα της εποχής του Μπερλινγκουέρ, που τόσο αγαπούν να μνημονεύουν στη ΔΗΜΑΡ.
 
Όσο για τα στελέχη του 15%, ρόλοι υπάρχουν. Τους είχε πετύχει ο Κράξι στην Ιταλία με μικρότερο ποσοστό. Και πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εκλέξει, και πρωθυπουργός είχε διατελέσει ο ίδιος…
 
Αλλά για να επιβεβαιωθεί το σενάριο, το σχήμα θα χρειαστεί γυαλιά πρεσβυωπίας για να δει καθαρά στο κοντινό μέλλον, χωρίς να χάνει τους μακροπρόθεσμους στόχους.
 
Μπορεί ο Ντάνι στα 67 του να είναι πρεσβύωπας,
αλλά αν πάσχουν από πολιτική μυωπία όσοι στήνουν τέτοια σενάρια;