Από τη Συρία στη Βηρυτό, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και μετά πίσω στη Σμύρνη. Εκεί μέσα σε μια πλαστική λέμβο στοιβαγμένη με… ούτε θυμάται πόσους, ήταν από τις λίγες τυχερές, καθώς κατάφερε να περάσει απέναντι… Στη Λέσβο! Σε ευρωπαϊκό έδαφος! Και από εκεί, η νέα οδύσσεια μέχρι τη Γερμανία! Για να βρεθεί δύο χρόνια μετά στο Ρίο και να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ομάδα των προσφύγων που δημιούργησε η ΔΟΕ. Η ζωή της μόλις 18 ετών κολυμβήτριας Γιούσρα Μαρντίνι, από τη Δαμασκό, δείχνει να χωράει άλλες 10 ζωές μέσα της!
 

Ads

Η ίδια την αφηγείται στην επίσημη ιστοσελίδα του «RIO 2016» και θυμάται αυτό το εφιαλτικό πέρασμα του στενού του Αιγαίου με τη βάρκα: «Όλοι οι άνθρωποι μέσα στη βάρκα προσεύχονταν. Ήταν αρκετά δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να είσαι κολυμβητής κι όμως να καταλήξεις πνιγμένος μέσα στη θάλασσα» λέει με συγκίνηση η νεαρή ηρωίδα από τη Συρία.

Ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν αναγκάστηκε να κολυμπήσει στη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου για να σώσει την ίδια τη ζωή της και τώρα θα κολυμπήσει στο Ρίο για να αναδείξει πλέον το μεγαλείο της ίδιας της ζωής!

Όλα άρχισαν όταν το 2014 εντάθηκε ο πόλεμος στη Συρία και η 16χρονη τότε Μαρντίνι έφυγε από τη Δαμασκό μαζί με την -κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη- αδελφή της, επίσης αθλήτρια της κολύμβησης, σε μια περιπλάνηση, που είχε πρώτη κατάληξη την Κωνσταντινούπολη και δεύτερη τη Σμύρνη. Εκεί πλήρωσαν δύο φορές για να περάσουν απέναντι, στη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης απόπειρας του περάσματος στο ελληνικό νησί, ο κινητήρας της πλαστικής λέμβου ξαφνικά σταμάτησε. Το μικρό σκάφος που ήταν για έξι άτομα, είχε περισσότερους από 20 πρόσφυγες μέσα, ο ένας πάνω στον άλλο. Η νεαρή Γιούσρα, ως δεινή κολυμβήτρια, το πήρε εκείνη τη στιγμή απόφαση… Βούτηξε μέσα στο νερό μαζί με την αδελφή της και με άλλη μια γυναίκα και άρχισαν να σπρώχνουν με όση δύναμη είχαν το πλαστικό σκάφος προς την πιο κοντινή ελληνική ακτή.

Ads

«Μόνο τέσσερα άτομα μέσα στη βάρκα είπαν πως ήξεραν κολύμπι» λέει η Μαρντίνι, που το 2012 είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA. Kαι προσθέτει: «Θα ήταν αίσχος αν είχαν πνιγεί αυτοί οι άνθρωποι μέσα στη βάρκα. Εγώ δεν πρόκειται να καθόμουν έτσι εκεί μέσα».

Ο ηρωισμός της δεν σταματάει εκεί. Πρόλαβε την εποχή που τα σύνορα δεν είχαν κλείσει, βγήκε από την Ελλάδα με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη, έφτασε στην Αυστρία και από εκεί ταξίδεψε για να καταλήξει στο Βερολίνο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο όλος αυτός ο εφιάλτης έδειξε να φτάνει στο τέλος του, όταν αναγνωρίστηκε το ταλέντο της στην κολύμβηση και εντάχθηκε στην Σπαντάου Βερολίνου, που είναι ένας από τους παλαιότερους κολυμβητικούς συλλόγους της Γερμανίας. Και με τις επιδόσεις της εκεί, κατάφερε να επιλεγεί στη δεκαμελή ομάδα των προσφύγων, που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα δηλώνει περήφανα πως δεν θα ξεχάσει ποτέ, ούτε τη διαδρομή από τη Δαμασκό έως το Βερολίνο ούτε όσους την βοήθησαν σε αυτό το ταξίδι προς το άγνωστο…

«Νομίζω ότι στους Αγώνες θα σκέφτομαι συνεχώς την οικογένειά μου, τον προπονητή μου, τους φίλους μου και όλους όσοι με βοήθησαν στο ταξίδι αυτό» λέει η Γιούσρα Μαρντίνι και ελπίζει να αποτελέσει μια πηγή έμπνευσης για τους συμπατριώτες της, αλλά και για άλλους πρόσφυγες. «Θέλω να δείξω σε όλους ότι μετά τον πόνο και την καταιγίδα, μπορούν να έρθουν μέρες ηρεμίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ