Η πιο απίστευτη επαγγελματική πρόταση για τον ηθοποιό Γιώργο Φούντα είχε έρθει το 1967 από το Λονδίνο! Όταν ο Sean Connery αποφάσισε να εγκαταλείψει τον διασημότερο ήρωα που είχε ως τότε ενσαρκώσει, τον κατάσκοπο ονόματι James Bond, οι παραγωγοί άρχισαν να αναζητούν σε όλα τα μήκη και πλάτη νέο πρόσωπο για τον ρόλο! Έτσι, η πρόταση φτάνει στην Αθήνα μέσω του Φίνου, μια και οι Βρετανοί δεν κατορθώνουν να έρθουν σε απ’ ευθείας επαφή με τον Έλληνα ηθοποιό.

Ads

Ως συνήθως, πρώτη σκέψη του Φούντα είναι να αρνηθεί, μα ο Φίνος τον πείθει, τόσο να μπει στο αεροπλάνο που το τρέμει, όσο και να λάβει μέρος στα δοκιμαστικά. Από το σύνολο των υποψηφίων μένουν δύο – τρομερό: ο Φούντας και ο συνονόματος του, George Lazenby, που τελικά παίρνει το ρόλο! Ίσως η ιστορία να γραφόταν αλλιώς αν ο Φούντας δεν δήλωνε πως δεν προλαβαίνει να μάθει αγγλικά με την απαιτούμενη άνεση μέσα στον ελάχιστα διαθέσιμο χρόνο.

Ποτέ δεν το μετάνιωσε! Αν υποτεθεί πως ο πολιτισμός θα είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω σ’αυτόν τον πλανήτη, και μόνο γι’αυτή την ιστορική σκηνή από τη ”Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη, που θυμίζει σπαγγέτι γουέστερν και αρχαία τραγωδία, ο Γιώργος Φούντας πέρασε στην αθανασία.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=m2nIGZjxkD8]

Ads

Έσβησε τέτοια μέρα πριν από τέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, χτυπημένος από πάρκινσον και αλτσχάιμερ, μα περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο του, τη χορεύτρια Χρυσούλα Ζώκα και τον γιό τους, Πάνο. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ακριβώς 90 ετών.

* Την τζεϊμσμποντική άγνωστη διάσταση της καριέρας του Γιώργου Φούντα έβγαλε πρώτη φορά στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Βάκης σε ένα άρθρο του στο μουσικό περιοδικό ΟΑΣΙΣ, που δεν κυκλοφορεί πια.

lifo.gr