«Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία. Είναι επείγουσα η ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία, ο οποίος θα διερευνά ισχυρισμούς για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών. Με τις ενέργειές της η ελληνική αστυνομία ανέχεται τη δράση ξενοφοβικών ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες στοχοποιούν όποιον δεν συμμορφώνεται με την άποψή τους για το τι αποτελεί «κανονική» κοινωνία» **

Ads

– τη δεκαετία του 1990 πλήθος καταγγελίες για κακομεταχείριση συλληφθέντων και κρατουμένων στο ΑT Ομονοίας, ιδίως μεταναστών

-Αύγουστος 1999, έπειτα από καταγγελίες ο τότε βοηθός Συνηγόρος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης σε αυτοψία του μαζί με δυο ειδικούς επιστήμονες διαπιστώνει για το ΑΤ Ομόνοιας:

«Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, είναι πεπαλαιωμένο, η συντήρησή του κακή έως ανύπαρκτη, αδυνατεί δε σαφώς να καλύψει, έστω και στο ελάχιστο, τις ανάγκες ενός σύγχρονου αστυνομικού καταστήματος του κέντρου των Αθηνών. […]Οι αίθουσες είναι υπερβολικά μικρές για τις ανάγκες που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Η μεγαλύτερη αίθουσα δεν υπερβαίνει τα 15-20 μέτρα σε εμβαδόν, όλες δε είναι σκοτεινές. […]Οι αίθουσες φωτίζονται και από λυχνίες χαμηλής έντασης φωτός, με αποτέλεσμα να επικρατεί διαρκώς σχεδόν σκότος.. Κρεβάτια δεν υπάρχουν, […]Η θερμοκρασία στο εσωτερικό των αιθουσών είναι ιδιαίτερα υψηλή και η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το επικρατούν ημίφως και η δυσοσμία επιτείνουν τη δυσφορία. Οι περισσότεροι κρατούμενοι φορούν μόνον το κάτω εσώρουχο.[…]Ο συνωστισμός των κρατουμένων είναι τόσο μεγάλος ώστε είναι αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού τους κατά κατηγορία ή άλλου είδους κατανομή, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε καν την κράτηση σε ιδιαίτερο χώρο δύο ανηλίκων που κρατούνται εκεί. […]Υπάρχουν δύο τουαλέτες σε κάθε όροφο που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κρατουμένων αλλά και των αστυνομικών που υπηρετούν στο Τμήμα. Οι συνθήκες καθαριότητας και συντήρησής τους χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτες.»

Ads

Εδώ όλη η έκθεση:

https://www.synigoros.gr/?i=human-rights.el.astinomika-kratitiria.38766%CE%84&fbclid=IwAR28T3BbyjPmVLoNDZmyIY_E_kG0ZDhJ14oNZCp8D5fUGOl5uwqE2BoBpBk

  • 20 Νοεμβρίου 2006. ένας αλλοδαπός προσάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης μέρας. Στη διάρκεια της παραμονής του στο αστυνομικό τμήμα δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου αποβίωσε.
  • 19 Δεκέμβρη 2006. Ένας μετανάστης από το Πακιστάν ο Αλί Ζιαράτ, κατήγγειλε ότι στις σε μπλόκο αστυνομικών του ΑΤ Ομονοίας έχασε τα λεφτά του δώρου του, 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας.
  • Ιούνιος 2007. Τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα μέσα από το ΑΤ Ομονοίας σοκάρουν. Στο βίντεο φαίνονται καθαρά αστυνομικοί που κρατώντας μια βίτσα εξευτελίζουν και χειροδικούν σε βάρος μεταναστών, τους οποίους ανάγκαζαν να χτυπούν ο ένας τον άλλον ενώ, όταν οι ίδιοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο χυδαίο κάλεσμα του αστυνομικού, δέχονταν κλωτσιές και βιτσιές.

  • 21 Νοεμβρίου 2009. Ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια στο ΑΤ. Ομονοίας. Ο 29χρονος Παλαιστίνιος μετανάστης κατέρρευσε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Η κατάστασή του ήταν τέτοια που οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
  • 27 Σεπτεμβρίου 2006. στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης. Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.
  • Σεπτέμβριος 2017. η ΚΕΕΡΦΑ και ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου θα κάνουν καταγγελία ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά και στο ΑΤ Ομόνοιας.
  • 30 Ιανουαρίου 2018. Μια ασκούμενη δικηγόρος που θέλησε να καταγγείλει στο ΑΤ Ομονοίας περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη, βρέθηκε τελικά η ίδια κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση, σε μια υπόθεση που επίσης θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.
  • 21 Σεπτεμβρίου του 2018. δολοφονείται ο Ζακ Κωστόπουλος από έναν κσμηματοπώλη, τον φίλο του και αρκετούς αστυνομικούς από το ΑΤ Ομόνοιας.
  • 8 Φεβρουαρίου 2019. Ο 34χρονος Νιγηριανός Εμπουκά, πατέρας δύο παιδιών, βρήκε το θάνατο ανεξήγητα στη διάρκεια προσαγωγής του στο ΑΤ Ομόνοιας

2009. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καταδικάσει κατ’ επανάληψη την Ελλάδα για αστυνομική βία κατά πολιτών, η οποία έμεινε ατιμώρητη λόγω απαράδεκτων ΕΔΕ που στόχευαν στη συγκάλυψη και συχνά απαράδεκτων δικαστικών ενεργειών που έτειναν να επικυρώσουν τη συγκάλυψη των ΕΔΕ», δήλωνε ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

– Στην έκθεση της ΔΑ του 2012 «Αστυνομική Βία στην Ελλάδα:Όχι μόνο Μεμονωμένα Περιστατικά» διαπιστώνεται πως:
«Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει μόνο πολύ μικρό αριθμό υποθέσεων στις οποίες μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν κατηγορηθεί και παραπεμφθεί σε δίκη για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.[…] Μεταξύ των ετών 1988 και 2012, η οργάνωση έχει καταγράψει 12 υποθέσεις, στις οποίες μέλη των σωμάτων ασφαλείας έχουν διωχθεί ποινικά και παραπεμφθεί σε δίκη με βάση […}Μόνο μία από αυτές τις υποθέσεις είχε ως αποτέλεσμα μέλος των σωμάτων ασφαλείας να κριθεί ένοχο»

*The blue wall of silence, also blue code and blue shield are terms used in the United States to denote the rule that exists among police officers not to report on a colleague’s errors, misconducts, or crimes, including police brutality. If questioned about an incident of alleged misconduct involving another officer (e.g., during the course of an official inquiry), while following the code, the officer being questioned would claim ignorance of another officer’s wrongdoing or claim to have not seen anything

** Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία παρουσιάζοντας την έκθεση της ΔΑ «Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία» το 2014.

Πηγή: commonality.gr