Πολύς θόρυβος επεκράτησε τις τελευταίες μέρες σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ads

Δημοσιεύματα πολλά στον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εύλογα ερωτήματα για το:

-Αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η προγραμματισμένη από πολύ καιρό πτήση από Δανία-Κοπεγχάγη-Ιωάννινα-Κοπεγχάγη;

Ads

-ή ότι δεν αφήνει, βάζει εμπόδια λέγεται η περιβόητη Fraport (κρατική εταιρεία της Φρανκφούρτης) που αγόρασε αντί πινακίου φακής τα 14 πιο εμπορικά αεροδρόμια της χώρας μας;

Άκουσον, άκουσον για την ίσως  ματαίωση των πτήσεων από την Δανία, ως φτηνή δικαιολογία που μειδιούν και οι κότες, λέγεται ότι δεν υπάρχει εταιρεία ( έχει λήξει η σύμβαση της εταιρείας που υπήρχε) να ανεφοδιάσει με κηροζίνη το αεροπλάνο που θα έλθει από την Κοπεγχάγη.

Αλήθεια σε πια χώρα ζούμε;

Σε πιο κράτος;

Λίγη σοβαρότητα από τους υπευθύνους και την ΥΠΑ (υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας) δεν θα έβλαπτε.

Και καλά όλοι οι άλλοι αυτά πράττουν, ό Δήμος Ιωαννιτών  μαζί με τον Σύλλογο ξενοδόχων κατά πρώτο λόγο και ό Περιφερειάρχης και εμείς οι πολίτες αυτής της πόλης κατά δεύτερο λόγο τι κάνουμε;

Είμαστε αλήθεια άξιοι της τύχης μας;

Αυτό πιστεύουμε 150.000 πολίτες αυτής της πόλης;

Προσωπικά πιστεύω όχι, δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο.

Η πρότασή μου είναι απλή και καθαρή.

Ο κ. Δήμαρχος μαζί με τον Σύλλογο ξενοδόχων, άμεσα να συγκαλέσουν ανοιχτή λαϊκή Συνέλευση όλων των κατοίκων της πόλης και του νομού Ιωαννίνων και αφού μας ενημερώσουν οι ιθύνοντες και η τοπική εξουσία για το πώς ακριβώς έχει η «ιστορία» του αεροδρομίου της πόλης και των πτήσεων, να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να εκφραστούν και να αποφασίσουν δημοκρατικά (δημοκρατία δεν θέλουμε να έχουμε) για την τύχη του αεροδρομίου και των πτήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κεντρική εξουσία λόγω λειτουργίας της Ιόνιας οδού, αλλά και λοιπών συμφερόντων δεν σκοτίζεται και πολύ αν θα κλείσει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Για μένα είναι μέγα λάθος να κλείσει.

Αφού εμείς δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, γιατί δεν θέλουμε να βλέπουμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, όπου λειτουργούν πολλά αεροδρόμια, άλλα χαμηλού κόστους και άλλα υψηλού κόστους.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι ευκαιρία να γίνει ένα Δημοτικό αεροδρόμιο (πιο έξυπνοι είναι οι του δήμου Φρανκφούρτης) χαμηλού κόστους και σε συνεργασία με πολλές εταιρείες χαμηλού κόστους, και υπάρχουν αρκετές, είτε charters είτε εσωτερικών αερογραμμών.

Δεν μπορεί, στο καπιταλιστικό σύστημα που βιώνουμε να έχουμε μονοπώλιο και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κόπτεται για τον ανταγωνισμό και τους λαούς της Ευρώπης ( τρομάρα της), μια εταιρεία Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα εισιτήριο 260 ευρώ περίπου, ενώ για πτήση με επιστροφή για  πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις της το αντίτιμο είναι 90 έως 100 ευρώ.

Με την παγκοσμιοποίηση έχουμε τον υπερσυγκεντρωτισμό, τις εξαγορές πολλών μικρότερων εταιρειών και τη δημιουργία πολύ μεγάλων εταιρειών των ολιγοπωλίων, που όπως μας έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής μου στην ΑΣΟΕΕ Χαλικιόπουλος «ουαί και αλλοίμονο αν οι επιχειρήσεις γίνουν ολιγοπώλια» γιατί» εν μια νυκτί» μετατρέπονται σε μονοπώλια με συμφωνίες κυρίων. Κατά τα άλλα ανταγωνισμός και καλές τιμές.

Είναι καιρός, πολλές φορές έχω εκφράσει και σε άρθρα μου την άποψη ότι εμείς «οι από κάτω αν δεν αυτό-οργανωθούμε», τίποτε δεν θα αλλάξει, τίποτε δεν θα κερδίσουμε έστω και αν το δικαιούμαστε, γιατί η κάθε εξουσία τοπική και κεντρική καλά θα βολεύεται στον θώκο της.

Να λοιπόν, το αεροδρόμιο είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό.