Ads

Μία κινηματογραφική σάτιρα για τους «πολιτικάντηδες», που από την δεκαετία του ’50, όταν και γυρίστηκε η ταινία, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και ιδιαίτερα. Η ταινία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν οι Ντίνος Ηλιόπουλος, Άννα Συνοδινού, Βύρων Πάλλης, Τζόλυ Γαρμπή, Δέσπω Διαμαντίδου.

 
Μετά τις σπουδές της στην Ελβετία, η αδελφή ενός μεγαλομπακάλη επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τον σύντροφό της, τον Θανασάκη, που έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, επίσης στην Ελβετία. Με «αέρα ευρωπαϊκό» και αυτοπεποίθηση ο Θανασάκης αποφασίζει να κατέλθει στην πολιτική και να διεκδικήσει βουλευτική έδρα.
 
Ο Θανασάκης όντας άφραγκος ζητάει την οικονομική ενίσχυση του κουνιάδου του Μελέτη (Ντίνος Ηλιόπουλος), ο οποίος τον βοηθάει σπαταλώντας μεγάλο μέρος της περιουσίας που είχε δημιουργήσει με το μπακάλικο. Στο απόσπασμα παρουσιάζεται η στιγμή τον αποτελεσμάτων… Ο Θανασάκης μένει εκτός βουλής.
 
Την απογοήτευση του Μελέτη δεν συμμερίζεται ο Θανασάκης, ο οποίος θεωρεί τα αποτελέσματα επιτυχία και προβλέπει για τον εαυτό του ένα λαμπρό μέλλον στην πολιτική. Άλλωστε η επιτυχία είναι στη «χούφτα» του…