Μια ολόκληρη ζωή φιλοξενείται στην έκθεση της βίλας του Marcel Cellier. Ο ηλικιωμένος πια μουσικός, αναπαράγει τις αναμνήσεις του με μια λάμψη στα μάτια. Οι δίσκοι του διακοσμούν τους τοίχους, δίσκοι που έχουν πουλήσει εκατομμύρια.

Ads

Οι βιβλιοθήκες τους γεμάτες με παρουσιάσεις, ταινίες και ηχογραφήσεις από τα ταξίδια που ο ίδιος και η σύζυγός του Catherine έκαναν στα Βαλκάνια.Το ζευγάρι ταξίδεψε περίπου 65 φορές μόνο στη Ρουμανία, αναζητώντας εξαιρετική τοπική μουσική που ήταν έτοιμη να γοητεύσει το δυτικό κοινό.

Σε σκηνοθεσία Stefan Schwietert, η “Βαλκανική Μελωδία” αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό/πολιτιστικό ντοκουμέντο για την περιοχή των Βαλκανίων.

Διατίθεται αυτό το Σαββατοκύριακό δωρεάν για τους συνδρομητές του tvxs.gr ΕΔΩ, με υπότιτλους στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά από την πλατφόρμα souldefinition.net που το φιλοξενεί σταθερά στις επιλογές της. Με μια συνδρομή, υποστηρίζετε τη συγκεκριμένη παραγωγή και όλες όσες συμμετέχουν στην πλατφόρμα, που αποτελεί μια μοναδική τέτοια (νόμιμη,) τίμια και ηθική πρωτοβουλία.

Ads

image

image

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα βήματα των Celliers. Ταξιδεύει στα μέρη όπου έκαναν μουσικούς φίλους από τη δεκαετία του 1950 και αναζητά νέους μουσικούς θησαυρούς.Το παρελθόν δεν αποτελεί μια παγωμένη ανάμνηση στο ‘Balkan Melody’.  Tο νέο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το παλιό, και η σύνθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι εξίσου σημαντική.

Όλα αυτά συγκεντρώνονται υπέροχα στο ντοκιμαντέρ. Οι μαγευτικές Ελβετικές Άλπεις και οι μυστηριώδεις, ομιχλώδεις Βαλκανικοί λόφοι, η μουσική οργάνων του Cellier με τα φλάουτα του Gheorghe Zamfir. Μαζί, παρουσίασαν έναν εντελώς νέο ήχο που κατέκτησε τις καρδιές των δυτικών μουσικόφιλων.
image
image

image

image

image

image

image

image