Το παγωμένο – καθ’ ότι άδειο – ΟΑΚΑ ζέστανε η ΑΕΚ! H ομάδα του Στέλιου Μανωλά επικράτησε 2-1 του πρωταθλητή Ολυμπιακού στον τελικό σηκώνοντας το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της! 

Ads

Στη λήξη του αγώνα έγινε χαμός – μικρός αναγκαστικά – αφού οι παίκτες της ΑΕΚ μαζί με το τεχνικό και ιατρικό τιμ πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά το τρόπαιο. 

Δείτε βίντεο με τα γκολ και τους πανηγυρισμούς: 

Η Ένωση με την κατάκτηση αυτή επιστρέφει και στην Ευρώπη, καθώς ακόμα και αν δεν τερματίσει πρώτη στα πλέι οφ (εισιτήριο για προκριματικά Champions League), θα έχει πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Ανασκόπηση αγώνα

Ο Μάρκο Σίλβα παρέταξε την ομάδα του με τον Ρομπέρτο στο τέρμα, στα δυο άκρα της άμυνας τούς Σαλίνο (δεξιά) και Μαζουακού (αριστερά), ενώ ανάμεσά τους ήταν οι Μποτία και Ντα Κόστα. Οι Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς στη μεσαία γραμμή, μπροστά τους ο Φορτούνης, στις πτέρυγες οι Ερνάνι (αριστερά) και Φουστέρ (δεξιά), ενώ στην επίθεση προτιμήθηκε ο Πουλίδο.

Ads

Στον αντίποδα, ο Στέλιος Μανωλάς έβαλε τον Ανέστη κάτω από τα γκολπόστ, δεξιά στην άμυνα τον Γκάλο, αριστερά τον Ντίντακ, με τους Άρθο και Κολοβέτσιο ως δίδυμο στόπερ. Ο Σιμόες ξεκίνησε ως αμυντικός μέσος, οι Γιόχανσον και Μάνταλος ως εσωτερικοί μέσοι, αριστερά τοποθετήθηκε ο Βάργκας, δεξιά ο Αραβίδης και μπροστά ο Τζεμπούρ.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στον αγώνα και με διάθεση να επιβάλει από την αρχή τον δικό του ρυθμό, έστω και σε ένα άδειο και παγωμένο γήπεδο. Η Ένωση έδωσε χώρο και την κατοχή στους Πειραιώτες, που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, δίχως όμως αυτό να μεταφραστεί σε ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Ανέστη, ο οποίος δεν είχε πολλούς λόγους για να προβληματιστεί.

H AEK περίμενε τον Ολυμπιακό στα 2/3 του γηπέδου και προσπαθούσε κυρίως με αντεπιθέσεις να βρει χώρους για να απειλήσει τον Ρομπέρτο. Η κατοχή μπάλας έφτασε πάνω από το 70% για την ομάδα του Πειραιά και η πρώτη καλή φάση ήταν στο 29′, όταν ο Σαλίνο σέντραρε από τα δεξιά, ο Φορτούνης έπιασε το μονοκόμματο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε μακριά άουτ, με την Ένωση να ισορροπεί στην συνέχεια και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε να μπει σε θέση οδηγού στο 38′ με κεφαλιά του Μάνταλου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την σέντρα του Βάργκας και την κακή αμυντική αντίδραση των “ερυθρολεύκων” για το 1-0.

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ

Δυο λεπτά μετά, ο -οριακά εκτεθειμένος- Κασάμι έπιασε την κεφαλιά από πλάγια θέση, όμως ο Ανέστης μπλόκαρε σταθερά και δεν του επέτρεψε να φέρει άμεσα το ματς στα ίσια, με το σκορ να μην αλλάζει ως το τέλος του πρώτου μέρους. Ναι μεν ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και πατούσε καλύτερα στο πρώτο μισάωρο, εντέλει η ΑΕΚ είχε την ουσία και πήγε στα αποδυτήρια, έχοντας το προβάδισμα στο σκορ.

Οι “ερυθρόλευκοι” θα έπρεπε να ρισκάρουν, αν ήθελαν να ισοφαρίσουν γρήγορα το ματς και στο 47′ ο Φορτούνης είχε μια καλή εκτέλεση φάουλ λίγο πάνω από το δοκάρι του Ανέστη που δεν είχε καλό έλεγχο της φάσης. Στο 50′, έγινε γύρισμα του Τζεμπούρ από δεξιά, αλλά ο Σαλίνο πρόλαβε τον Βάργκας, ενώ δευτερόλεπτα μετά ο Κασάμι δοκίμασε τα αντακλαστικά του Ανέστη, ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ, πέφτοντας στην δεξιά του γωνία.

Αντί να γίνει το 1-1, σε μια ιδανική αντεπίθεση η “Ένωση” πέτυχε και δεύτερο τέρμα (51′). Ο Βάργκας ήταν και πάλι αυτός που… σέρβιρε, πασάροντας στον Τζεμπούρ, ο οποίος καλυπτόταν από τον Σαλίνο, μπήκε στην περιοχή, πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Ρομπέρτο και… 2-0. Οι “κιτρινόμαυροι” είχαν αποκτήσει πλέον τεράστιο προβάδισμα, με τον Ολυμπιακό να καλείται να κάνει ανατροπή ανάλογη του 2009, αν ήθελε να φέρει τούμπα τα εις βάρος του δεδομένα.

Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ

Ο Μάρκο Σίλβα έκανε άμεσα διπλή αλλαγή. Έξω οι Ερνάνι και Κασάμι, μέσα οι Ιντέγε και Πάρντο, προκειμένου να φρεσκάρει όσο μπορεί την ομάδα του και να γίνει πιο επιθετική. Πλέον, κυνηγούσε δυο γκολ για να ισοφαρίσει και να μείνει ζωντανός στην διεκδίκηση του τροπαίου. Βέβαια, η εικόνα των Πειραιωτών δεν βελτιώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα το 2-0 να μένει σχετικά εύκολα για την Ένωση. Όσο κυλούσε ο χρόνος, τόσο τα περιθώρια στένευαν για τον Ολυμπιακό, που έψαχνε ανορθόδοξα τον δρόμο για την εστία του Ανέστη.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες ξύπνησαν, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά. Στο 80′ ο Μαζουακού είχε σουτ στο οριζόντιο δοκάρι, για να μειώσει πέντε λεπτά μετά ο “Τσόρι”, όταν συνδυάστηκε με τον Φορτούνη, έκανε το σουτ με το δεξί και νίκησε τον Ανέστη. Οι “ερυθρόλευκοι” αναθάρρησαν, πίεσαν, είχαν και μια καλή φάση με το ψαλιδάκι του Ντα Κόστα, όμως το σκορ δεν άλλαξε και το τελευταίο σφύριγμα του Σιδηρόπουλου βρήκε την ΑΕΚ θριαμβεύτρια και τροπαιούχο για πρώτη φορά μετά το 2011 και το Κύπελλο κόντρα στον Ατρόμητο.

Το γκολ του Ολυμπιακού

Η φάση του αγώνα

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στο 38′ ήταν αυτό που άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα υπέρ της “Ένωσης”. Ο Ολυμπιακός είχε κατοχή άνω του 70% χωρίς βέβαια να είναι ιδιαίτερα πιεστικός, όμως στην πρώτη της ουσιαστικά ευκαιρία στο ματς, κατάφερε να ανοίξει το σκορ με τον Μάνταλο και να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Ο διαιτητής

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος χειρίστηκε άριστα το ματς, ήταν κοντά στις φάσεις και απέδειξε γιατί θεωρείται ο κορυφαίος διαιτητής στην Ελλάδα. Σωστά δεν έδωσε κάτι στο πέσιμο του Τζεμπούρ στο 41′, αφού δεν υπήρχε παράβαση από τον Ντα Κόστα, ενώ ήταν δίκαιος και αρκετά σωστός στον πειθαρχικό έλεγχο, με εξαίρεση μια δεύτερη κίτρινη που θα μπορούσε να δώσει στο 95′ στον Μιλιβόγεβιτς. Ένα οφσάιντ του Κασάμι (οριακή και δύσκολη φάση) ξέφυγε στο 40′, με την διαιτησία όμως στο σύνολό της να μην επηρεάζει την εξέλιξη του τελικού και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Μπορεί να έπαιξε λιγότερο από μια ώρα παιχνιδιού, όμως ήταν ο πλέον καθοριστικός για την ΑΕΚ. Ο λόγος για τον Βάργκας, από τα πόδια του οποίου προήλθαν και τα δυο γκολ της ομάδας του. Στο πρώτο έβγαλε εξαιρετική σέντρα στον Μάνταλο και στο δεύτερο πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Τζεμπούρ.

Sport 24

Οι πανηγυρισμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια