Η Αταλάντα με απίθανη εμφάνιση θριάμβευσε 3-0 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν και κατέκτησε το Europa League 2023-24, που είναι ο πρώτος Ευρωπαϊκός της τίτλος, σταματώντας ταυτόχρονα το τρομερό σερί της αντιπάλου της, η οποία ήταν αήττητη για 51 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Ads

Με μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς τον Αντεμόλα Λούκμαν, που σημείωσε και τα τρία γκολ, κάτι που συμβαίνει σπάνια σε ευρωπαϊκούς τελικούς, η Αταλάντα όχι μόνο άφησε πίσω της την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας από την Γιουβέντους, αλλά έμελλε να γίνει η πρώτη ομάδα που θα σπάσει το αήττητο των πρωταθλητών Γερμανίας από την έναρξη της περιόδου.

 

Συνολικά 51 ματς πέρασαν χωρίς να ηττηθεί η ομάδα του Τσάμπι Αλόνσο. Απόψε, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά από 42 νίκες και 9 ισοπαλίες οι «ασπιρίνες» γνώρισαν βαριά ήττα και καλούνται να «μαζέψουν τα κομμάτια τους» και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον επόμενο τελικό που θα έχουν σε τρία 24ωρα, αυτόν του Γερμανικού Κυπέλλου απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν (25/5).

Το πιο βαρύ τρόπαιο των διοργανώσεων της UEFA (ζυγίζει 15 κιλά) θα βρεθεί τα επόμενα 24ωρα στο Μπέργκαμο, που ήδη «φλέγεται» από τους πανηγυρισμούς και θα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αντεμόλα Λούκμαν, ο οποίος με την αποψινή του εμφάνιση θα γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών των «μπεργκαμάσκι».

Ads

Η Αταλάντα, που έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο UEFA/Europa League στον 21ο αιώνα (τελευταία ήταν η Πάρμα το 1999), παράλληλα, κατάφερε να «ξορκίσει την κατάρα» των τελικών που την κυνηγούσε σε εγχώριες διοργανώσεις όπου μετρούσε πέντε ήττες σε ισάριθμους τελικούς του Coppa Italia μετά το 1963, όταν και είχε κατακτήσει το μοναδικό της τίτλο στον θεσμό.

Επίσης, η ομάδα από το Μπέργκαμο έκανε το 3Χ3 απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στην φάση των «16» του Europa League της περιόδου 2021/2022, οι «μπεργκαμάσκι» επικράτησαν επί ιταλικού εδάφους με 3-2, ενώ και στη ρεβάνς που διεξήχθη μία εβδομάδα μετά στη «Μπάι Αρένα» νίκησαν με 1-0.

Ο αγώνας

Οι Μπεργκαμάσκι ήταν πιο δραστήριοι στα πρώτα λεπτά του τελικού και ευτύχησαν να προηγηθούν στην πρώτη τους καλή στιγμή.

Στο 12ο λεπτό, ο Ζαπακόστα έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και βρήκε τον Λούκμαν μέσα στην περιοχή, με τον Νιγηριανό να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με ωραίο σουτ για το 1-0.

 

Οι «ασπιρίνες» είχαν το πρώτο τους σουτ στο 19’, όταν η προσπάθεια του Στάνισιτς κόντραρε σε αμυντικό και κατέληξε πάνω στον Μούσο, με τον Σκαμάκα να απαντά δευτερόλεπτα αργότερα με άστοχο σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής.

Εντέλει στο 26ο λεπτό ήρθε το 2-0, με τον Λούκμαν να ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά άδειασε τον Τζάκα έξω από την περιοχή και με τρομερό πλασέ έστειλε συστημένη την μπάλα στην αριστερή γωνία του Κόβαρ.

 

Το συρτό σουτ του Σκαμάκα στο 32’ κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του τερματοφύλακα της Ντέα, με τον Γκριμάλδο να χάνει καλή ευκαιρία στο 35’, όταν μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά και προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρεμάσει τον αντίπαλο γκολκίπερ, που μπλόκαρε εύκολα.

Η προσπάθεια του Ντε Κελετάρε στο 43’ ανάγκασε σε ωραία επέμβαση τον Κόβαρ, με το άστοχο μακρινό σουτ του Τζάκα στις καθυστερήσεις να αποτελεί την τελευταία σημαντική ευκαιρία του πρώτου μέρους.

Οι «ασπιρίνες» ήταν αναγκασμένες να ρισκάρουν στον δεύτερο μέρος και ανέβασαν τις γραμμές τους, ωστόσο δεν μπορούσαν να διασπάσουν την ιταλική άμυνα.

Ένα βολέ του Φρίμπονγκ μέσα από την περιοχή στο 59’ πέρασε πολύ άουτ, με τους Ιταλούς να διατηρούν τον έλεγχο του ματς με άνεση και να φτάνουν εντέλει και σε τρίτο γκολ, ξανά με τον Λούκμαν, που εκτέλεσε κυριολεκτικά τη Γερμανική ομάδα, με νέο τρομερό σουτ μέσα από την περιοχή στο 75’, για να γράψει το επιβλητικό 3-0.

 

Κάπου εκεί έγινε σαφές πως αυτή τη φορά, δεν υπήρχε επιστροφή για την Μπάγερ αυτή τη φορά. Κάποια σουτ από Έντερσον (79’), Βιρτς (80’) και Χλόζεκ (90+2’) αποτέλεσαν τις τελευταίες αξιοσημείωτες στιγμές, με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή να βρίσκει τους Μπεργκαμάσκι να πανηγυρίζουν έξαλλα την κούπα!

 

Αταλάντα (Τζιανπιέρο Γκασπερίνι): Μούσο, Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46′ Σκαλβίνι), Τζαπακόστα (84΄ Χάντεμπουρ), Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουγκέρι (90’+1′ Τολόι), Ντε Κετελάρε (57΄ Πάσαλιτς), Λούκμαν, Σκαμάκα (83΄ Τουρέ)

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ, Στάνισιτς (46′ Μπονιφέις), Τα, Ταπσόμπα, Φρίμπονγκ (81′ Τέλα), Τζάκα, Παλάσιος (69′ Αντριχ), Ινκαπιέ, Βιρτς (81′ Σικ), Γκριμάλντο (69′ Χλόζεκ), Αντλ

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβακς (Ρουμανία)