O Πάπας Βενέδικτος είχε πάντα μαζί του μια κάρτα δωρητή οργάνων ως δείγμα αγάπης. Όμως το Βατικανό παρενέβη στις προθέσεις του, υποστηρίζοντας πως το σώμα του Πάπα δεν είναι δυνατό να δοθεί για να σώσει ζωές μετά το θάνατο του, καθώς τα όργανά του δεν πρέπει να καθιστούν λείψανα μέσα σε ταπεινά ανθρώπινα σώματα…

Ads

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ένας γιατρός από τη Γερμανία αποφάσισε να κοινοποιήσει το γεγονός ότι ο Πάπας κατέχει κάρτα δωρητή οργάνου από έναν ιατρικό σύλλογο. Το Βατικανό του ζήτησε να σταματήσει αλλά δεν το έκανε.

Ο γραμματέας του Πάπα Monsignor Georg Gaenswein έστειλε επιστολή στον γιατρό, το περιεχόμενο της οποίας εκφωνήθηκε στο γερμανικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου του Βατικανό.

“Είναι αλήθεια ότι ο Πάπας έχει κάρτα δωρητή οργάνων…αλλά αντίθετα με την κοινή γνώμη, η κάρτα, που είχε εκδοθεί την δεκαετία του 1970, ακυρώθηκε ουσιαστικά με την άνοδο του Καρδινάλιου Ratzinger (το αξίωμα του Πάπα πριν) στον παπικό θρόνο”, αναφέρει το Βατικανό στην επιστολή.

Ads

Το 1999, έξι χρόνια πριν ανέλθει στην παπική ιεραρχία, ο Καρδινάλιος Ratzinger είχε δηλώσει πως πάντα είχε μαζί του μια κάρτα δωρητή οργάνων και μάλιστα χαρακτήριζε αυτή την πρακτική ως “πράξη αγάπης”.

Το Βατικανό επισήμως λέει πως μετά το θάνατο του Πάπα, το σώμα του ανήκει σε ολόκληρη την Εκκλησία και πρέπει να ταφεί ακέραιο. Επιπλέον υποστηρίζει πως, αν τα όργανα του Πάπα δωρηθούν, θα γίνουν λείψανα σε άλλα σώματα στην περίπτωση που αυτός γίνει Άγιος.