Αγαπημένο «σπορ» το κάπνισμα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο (3-19 Οκτωβρίου 2009) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, το 42% των Ελλήνων δηλώνουν ότι καπνίζουν. Την ίδια ώρα ο κοινοτικός μέσος όρος ακουμπά το 29%.

Ads

Ένας στους δύο Έλληνες υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Κι όμως… Αν και θεριακλήδες οι Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό συμφωνούν με την απαγόρευση του στους δημόσιους και τους κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας των σπουδαστών του ΙΕΚ Ξυνή Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δείχνουν ότι ένας στους δύο και πλέον Έλληνες (52,76%) συμφωνεί με το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ σε 73,82%, δεν είναι ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του.

Το 70,32% των καπνιστών δήλωσε πάντως ότι η εφαρμογή του νόμου τους αφήνει αδιάφορους γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν να οφείλεται στην ατιμωρησία και τη μη ορθή εφαρμογή των ποινών και των κυρώσεων που με τη σειρά τους οδηγούν τους καπνιστές στην αδιαφορία για την απαγόρευση.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι καπνιστές σε ποσοστό 61,13% δεν επηρεάζονται σημαντικά από τις ετικέτες πάνω στις συσκευασίες για τα βλαβερά αποτελέσματα του καπνίσματος ενώ αντίθετα δείχνουν να επηρεάζονται σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό από την οικογένεια, καθώς στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των ερωτηθέντων το 86,10% καπνίζει.

Ads

Περίπου ένα πακέτο ημερησίως καπνίζει ο Έλληνας

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει καπνίσει ποτέ. Την ίδια ώρα το 39% των πολιτών ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ).

Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

Υπερτριπλάσιοι οι παθητικοί καπνιστές στους χώρους εργασίας

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων ενώ ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος φτάνει μόλις το 5%.

Δυσκολεύονται να το κόψουν

Το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».