Συνάντηση-συζήτηση ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών του 6ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, με πρωτοβουλία της Κίνησης Κατοίκων του 6ου διαμερίσματος.

Ads

Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάθεση ιδεών και προτάσεων για την πολιτιστική αναβάθμιση των γειτονιών της ιστορικής αυτής περιοχής της Αθήνας.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν και η αξιοποίηση της οικίας της Λέλας Καραγιάννη, στη συμβολή των οδών Σταυροπούλου και Λέλας Καραγιάννη,που πρόσφατα έχει ανακαινίσει ο Δήμος σαν πολιτιστικού στεκιού, με τη συμβολή και των ίδιων των ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών του 6ου διαμερίσματος.

Παράλληλα έγινε αναφορά στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης,όπου ήδη πραγματοποιούνται κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τα προηγούμενα χρόνια και την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να υιοθετήσει απόφαση για μετατροπή του κτηρίου σε χώρο πολιτισμού, με συμμετοχή και των ίδιων των πολιτών και να προχωρήσει στην ανακαίνιση του.

Εγινε πλατειά ενημέρωση για δυο νέους χώρους πολιτισμού που τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και είναι το στέκι στην οδό Καμπάνη 2(κάθετος στην οδό Αγίου Μελετίου),για τον οποίο μίλησε ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης και το αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό στέκι που πρόσφατα έχει ανοίξει στη συμβολή των οδών Ιθάκης και Ιωάννου Δροσοπούλου.

Ads

Συγχρόνως έγινε αναφορά στην ανάγκη-στην εποχή της κρίσης των ανθρώπινων αξιων που ζούμε- οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να μπουν πιο δυναμικά στην κοινωνία, βγαίνοντας σε ανοιχτούς χώρους,όπως σε πλατείες, καφενεία και να αναλάβουν μαζί με ενεργούς πολίτες την πρωτοβουλία για αμεσότερη επαφή του κόσμου με την συγγραφική και την καλλιτεχνική δημιουργία.Οπως τονίστηκε “είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν υπερβάσεις και οι πνευματικοί άνθρωποι να φθάσουν στον κόσμο.Να ξεφοβηθούμε μέσα από την Τέχνη και τη δημιουργία”.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε και για την κατάσταση στα σχολεία και την ανάπτυξη της βίας-πολιτικής και κοινωνικής- που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης και πως η νέα γενηά,μέσω και της συμβολής των ανθρώπων του Πολιτισμού, θα μπορέσει να διαμορφώσει τα δικά της οράματα για μια άλλη κοινωνία από αυτή της βαρβαρότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν άνθρωποι από το χώρο της λογοτεχνίας, της ποίησης, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, εικαστικοί ,που έχουν επιλέξει να ζουν στις γειτονιές της πλατείας Βικτωρίας, της πλατείας Αμερικής, της Κυψέλης και επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια πολιτιστική ανάταση και αναψηλάφιση του κοινωνικού ιστού της πόλης.Δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι που παρέστησαν χαρακτήρισαν “ενδιαφέρουσα και σε θετική κατεύθυνση” την πρωτοβουλία.