Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι φυσικοί που εργάζονται στον επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στις ΗΠΑ θα έχουν επιβεβαιώσει ή αποκλείσει, όπως αναφέρουν την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς ή, όπως είναι διαφορετικά γνωστό, του «σωματιδίου του Θεού».

Ads

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φυσικών επιστημόνων, το μποζόνιο του Χιγκς ευθύνεται για τη μάζα που πήρε η ύλη, μετά το «Μπιγκ Μπανγκ» που σημειώθηκε πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην περίπτωση που η ύπαρξη του μποζονίου δεν επιβεβαιωθεί οι φυσικοί θα πρέπει να επανεξετάσουν το «Καθιερωμένο Πρότυπο» δηλαδή, το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο εξηγεί τη λειτουργία των υποατομικών σωματιδίων και του σύμπαντος.

Ο επιταχυντής Tevatron ανταγωνίζεται τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για τον εντοπισμό του «σωματιδίου του Θεού». Ωστόσο η λειτουργία του Tevatron θα τερματιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου λόγω διακοπής της χρηματοδότησής του από την αμερικανική κυβέρνηση. Τα πειράματα στο CERN θα συνεχιστούν έως το τέλος του 2012.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φυσικοί συμφωνούν πάντως πως για να είναι βέβαιοι ότι εντόπισαν το μποζόνιο του Χιγκς, θα πρέπει να το έχουν «δει» αρκετές φορές.

Ads