To «The Sahara International Film Festival», γνωστό ως FiSahara, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως 8 Μαΐου στη νοτιο-δυτική Αλγερία. Κάθε χρόνο, στο στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται περίπου 100 μίλια μακριά από την κοντινότερη πόλη, διεξάγεται μια σειρά από προβολές, σεμινάρια και συναυλίες, με τη συμμετοχή μιας σειράς από διεθνούς φήμης ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ads

Τα προηγούμενα χρόνια, ηθοποιοί, όπως ο Javier Bardem έχουν παρακολουθήσει το φεστιβάλ και φέτος μια σειρά από διεθνείς παράγοντες και περίπου 300 «μεγάλα ονόματα» του κινηματογράφου έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Το φεστιβάλ έχει ως στόχο όχι μόνο να διασκεδάσει τους συμμετέχοντες, αλλά και να προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε περίπου 165.000 πρόσφυγες Σαχράουι από τη Δυτική Σαχάρα που ζουν στα στρατόπεδα. Επιπλέον το φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη Δυτική Σαχάρα και τα στρατόπεδα των προσφύγων για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Στο φεστιβάλ έχει συμμετάσχει ο βραβευμένος Ισπανός σκηνοθέτης, Guillem Morales καθώς και η Sarah Olsson της οποίας το ντοκιμαντέρ «Rabab» θα κάνει την πρεμιέρα του εκεί. «Είναι μεγάλη τιμή που η ταινία μου θα προβληθεί σε αυτό το καταπληκτικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους» τόνισε η Olsson. «Ελπίζω η συμμετοχή των κινηματογραφιστών, σκηνοθετών, παραγωγών, ηθοποιών και δημοσιογράφων να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την κατάσταση στην τελευταία αποικία της Αφρικής».

Ads