Ο Τζον Λένον, γνωστός εκτός των άλλων για τις ριζοσπαστικές ιδέες που εξέφραζε σε τραγούδια όπως το “Imagine” και το “Working class hero”, φαίνεται να είχε αλλάξει πολιτικές πεποιθήσεις τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σύμφωνα με ένα νέο ντοκιμαντέρ, λίγο πριν πεθάνει είχε μετατραπεί σε οπαδό του συντηρητικού μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ads

Ο Λένον είχε συναντήσει τον Ρίγκαν σε κάποια αθλητική εκδήλωση τη δεκαετία του ‘70. Σύμφωνα με τον Φρεντ Σίμαν, που εργαζόταν για τον Λένον πριν από τη δολοφονία του το Δεκέμβρη του 1980, το Σκαθάρι υποστήριζε πως, αν ήταν Αμερικάνος, θα ψήφιζε σίγουρα τον Ρίγκαν. Ο ίδιος ο Σίμαν δηλώνει ότι “σοκαρίστικε” όταν ο Λένον του εξέφρασε αυτή την ιδέα.

Ο Ρίγκαν, που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ένα χρόνο μετά το θάνατο του Λένον, έμεινε στην ιστορία για τη φράση: “Αν είναι να τελειώνουμε μια και καλή, ας υπάρξει λουτρό αίματος. Τέρμα ο κατευνασμός” αναφορικά με τις φιλειρηνικές διαμαρτυρίες στο Μπέρκλεϊ το 1969. Ο Σίμαν δηλώνει πως μάλλον ο Λένον είχε ξεχάσει ότι ο Ρίγκαν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τη βίαιη καταστολή της εν λόγω διαμαρτυρίας

Σε συνέντευξή του στο ντοκυμαντέρ “Beatles Stories” ο Σίμαν αναφέρει επίσης ότι: “Εχω δει τον Λένον να καβγαδίζει έντονα με τον θείο μου που ήταν κουμουνιστής. Του άρεσε να τον προκαλεί. Μπορεί να το έκανε μόνο γι’ αυτό, όμως φαινόταν ολοκάθαρα ότι είχε απομακρυνθεί από τα προοδευτικά πιστεύω του”.

Ads

Ο αριστερός αγωνιστής της ειρήνης, συνθέτης και του τραγουδιού κατά του πολέμου στο Βιετνάμ “Give peace a chance” φαίνεται να είχε αναθεωρήσει για τις παλιές του ιδέες. Όπως δηλώνει ο Σίμαν “κοιτούσε στο παρελθόν τον εαυτό του και ένιωθε ενοχλημένος με την τότε αφέλειά του”.