Όπως αποκάλυψε η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Βρετανίας, Nationwide, εκατομμύρια πελατών μπαίνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν στην «επικίνδυνη ζώνη» των τραπεζικών υπεραναλήψεων.

Ads

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 37% των κάτοχων τραπεζικού λογαριασμού, μένουν έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν πως έχουν κάνει υπερανάληψη, ενώ ένας στους πέντε που δεν έχουν συνάψει με την τράπεζα κάποια συμφωνία υπερανάληψης, καταλήγουν τελικά να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που διαθέτουν στο λογαριασμό τους.

«Το να κάνεις υπερανάληψη χωρίς να έχεις συνάψει κάποια σχετική συμφωνία, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβό», σημειώνει ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Nationwide, Steve Clode. Συγκεκριμένα, το κόστος για μια υπερανάληψη 500 λιρών, μπορεί να ανέλθει στις 32,30 λίρες για κάποιον που δεν έχει κάνει συμφωνία, σε αντίθεση με τις 2,73 λίρες για κάποιον που έχει.

«Κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει τα απροσδόκητα έξοδα που μπορεί να εμφανιστούν. Οι μισοί άνθρωποι χρησιμοποιούν υπεραναλήψεις, ενώ το 20% είναι σταθεροί χρήστες», συνεχίζει ο Clode.

Ads

Η έρευνα της Nationwide αποκαλύπτει πως οι πελάτες τραπεζών είναι ελάχιστα ενημερωμένοι για το κόστος και τη διαδικασία των υπεραναλήψεων. Επτά στους δέκα Βρετανούς έχουν κάνει υπερανάληψη, αλλά τα δύο τρίτα αυτών δε γνωρίζουν τίποτα για τα επιτόκια που θα κληθούν να πληρώσουν.