Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει σχετικό τηλεοπτικό ριάλιτι, αλλά όσοι έχουν φιλοδοξίες να διακριθούν στην ιεροψαλτική τέχνη, μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στις οντισιόν που διοργανώνει η ελληνική Εκκλησία. Ωστόσο, δεν αρκεί κανείς να είναι καλλίφωνος για να γίνει ψάλτης, καθώς απαιτείται γνώση της βυζαντινής μουσικής, αλλά και χριστιανικό φρόνημα!

Ads

«Η θέση του ιεροψάλτου δεν αποκτάται μόνο στο ωδείο, κυρίως είναι στο αναλόγιο», λέει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Θεολόγος Ερσωτέλος, ο οποίος ηγείται της ειδικής «κριτικής» επιτροπής που συνέστησε η Αρχιεπισκοπή. «Οι υποψήφιοι εξετάζονται στην υμνολογία της Εκκλησίας. Η κρίση μας είναι εμπεριστατωμένη και αυστηρή από άποψη τεχνική».

Οπως προσέθεσε πάντως, χρειάζονται ευρύτερες ικανότητες, αφού ένας καλλίφωνος ψάλτης μπορεί να προσελκύσει το ποίμνιο στους ναούς.

Για το λόγο αυτό, η κριτική επιτροπή θα βάλει στους επίδοξους ψάλτες δυνατά θεωρητικά τεστ, ενώ θα «ξεσκονίσει» και τα βιογραφικά τους, προκειμένου να αποδειχτεί το κατά πόσον έχουν έχουν τα εχέγγυα για να εργαστούν στον χώρο της Εκκλησίας!

Ads