Δεν είχε την πρόθεση, ωστόσο, η τσεχική στρατιωτική αντικατασκοπεία τα κατάφερε και … αποκάλυψε ονοματεπώνυμα δικών της πρακτόρων. Όπως παραδέχτηκαν αξιωματούχοι, το «ατύχημα» συνέβη τον Απρίλη όταν συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Σπουδών Ολοκληρωτικών Καθεστώτων στην ιστοσελίδα του ανάρτησε ονοματεπώνυμα πρακτόρων της αντικατασκοπείας κατά την κομμουνιστική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι 380 από αυτούς, παρέμειναν «ενεργοί» και μετά το 1989.

Ads

Μάλιστα ο συγκεκριμένος κατάλογος ονομάτων παρέμεινε αναρτημένος έως και τον Ιούνιο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Mlada Fronta Dnes» κάποιοι από τους 380 πράκτορες υπηρετούν ακόμη και σήμερα, πληροφορία την οποία πάντως διαψεύδει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Γιάν Πέϊζεκ. Παραδέχτηκε πάντως, ότι πολλοί πράκτορες, οι οποίοι είχαν «προκάλυμμα» μία επιχειρηματική ή διπλωματική ιδιότητα, «υπέστησαν οπωσδήποτε προσωπική ζημιά».

Η δημοσίευση του καταλόγου βοήθησε εκ των πραγμάτων τις ξένες μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν «πληροφοριοδότες» της τσεχικής αντικατασκοπείας, ενώ φυσικά το κύρος της υπέστη τεράστιο πλήγμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ο Φράντιζεκ Μάζοπουστ, ακόλουθος στην τσέχικη πρεσβεία στη Μόσχα το 2002, και σήμερα αξιωματούχος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της «Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών». «Ασφαλώς και με έθιξε η δημοσίευση. Αν θύμωσα ή προσβλήθηκα; Τι σημασία έχει; Αυτά σε μία ευνομούμενη χώρα απλά δε γίνονται» τόνισε στην εφημερίδα «Mlada Fronta Dnes».

Ads

Αυτή τη στιγμή πάντως το τσεχικό υπουργείο Άμυνας διενεργεί ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαρροή.