Μια έκπληξη περίμενε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενός δήμου του Τόκυο, όταν αποφάσισαν να επισκεφθούν τον άνθρωπο που εμφανιζόταν στα αρχεία ως ο πιο ηλικιωμένος σε ολόκληρη την πόλη. Ο γέροντας τελούσε ήδη νεκρός από 32 χρόνια, αλλά οι συγγενείς του δεν είχαν δηλώσει το θάνατό του και κρατούσαν το πτώμα μουμιοποιημένο, προκειμένου να εισπράττουν τη σύνταξή του.

Ads

Αν ζούσε ο γέροντας σήμερα, θα γιόρταζε τα 111α γενέθλια του, αλλά αφού πέθανε 32 χρόνια, δηλαδή σε ηλικία 79, τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι έμειναν με τα συγχαρητήρια και τα δώρα στα χέρια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ προσπαθούσαν επί πολύ καιρό να συναντήσουν τον γεννημένο στις 22 Ιουλίου 1899 Κάτο, αλλά τα μέλη της οικογένειας του, τους εμπόδιζαν λέγοντας ότι δεν θέλει να βλέπει κανέναν ή ότι βρίσκεται στην επαρχία Γκίφου. Αυτό προκάλεσε υποψίες στις αρχές και ζητήθηκε η βοήθεια της αστυνομίας, η οποία προχθές Τετάρτη, μπήκε δια της βίας στο σπίτι και βρήκε ένα μουμιοποιημένο πτώμα στο κρεβάτι.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι συγγενείς του Κάτο, είπαν στην αστυνομία ότι τον κράτησαν στο δωμάτιο για περίπου 30 χρόνια καθώς ο ίδιος ήθελε να είναι «ένας ζωντανός Βούδας». Η νεκροψία που έγινε χθες δεν μπόρεσε να συνεισφέρει στη διαπίστωση των αιτίων ή του χρόνου του θανάτου του Κάτο, αλλά από τη στιγμή που η τελευταία εφημερίδα που βρέθηκε στο δωμάτιο ήταν της 5ης Νοεμβρίου 1978, και σύμφωνα με τα οικογενειακά αρχεία, είναι πολύ πιθανό να πέθανε περίπου εκείνο τον καιρό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ads

Η εφημερίδα Nikkei γράφει ότι το σύνολο των συνταξιοδοτικών καταβολών στον Κάτο ήταν 9,5 εκ. γεν, δηλαδή περίπου 84.700 ευρώ, από τα οποία, περίπου τα 6,1 εκ. γεν, (54.400 ευρώ) δεν υπήρχαν πλέον στο λογαριασμό.