Συμβολικό «φόρο» καλούνται να πληρώσουν από την πρώτη Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ιταλική πρωτεύουσα, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να ζητά από τους τουρίστες που θα διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία της το ποσό του 1 έως 3 ευρώ ημερησίως.

Ads

Ειδικότερα, ένα ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία δεύτερης κατηγορίας και ενοικιαζόμενα δωμάτια, 2 ευρώ όσοι επιλέγουν ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας, δύο ευρώ και 3 ευρώ για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία.

Υπολογίζεται ότι το νέο μέτρο θα αποφέρει ετησίως 82 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του δήμου της Ρώμης.

Τον ελάχιστο φόρο θα πληρώνουν επίσης και εκείνοι που θα κάνουν τουριστικό γύρο με πλοιάριο στον Τίβερη ή με ανοικτό, διώροφο λεωφορείο. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά και όσοι πρόκειται να έλθουν στην Ρώμη για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις.

Ads

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα, από την στιγμή που οι Ρωμαίοι πολίτες, πληρώνουν ήδη τους φόρους τους και δεν είναι σωστό να αναλαμβάνουν και άλλα έξοδα», εξήγησε ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάννι Αλεμάννο.

Ο φόρος, που θα εισπράττεται από τα ξενοδοχεία, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ενώσεων καταναλωτών που ανησυχούν για τη μείωση των τουριστών στην Αιώνια Πόλη εξαιτίας του μέτρου.