Μία αλλαγή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις άδειες παραμονής των οικονομικών μεταναστών στη χώρα, προκαλεί νέα αναταραχή στο πολιτικό προσκήνιο. Η «επίμαχη» αλλαγή προβλέπει μείωση του χρόνου συνεχούς διαμονής στη χώρα που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, από δώδεκα σε δέκα έτη.

Ads

Η εν λόγω ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Νάκο, να δηλώνει ότι συγκεκριμένη ρύθμιση συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους κάθε λογής “συμπαραστάτες” των λαθρομεταναστών της Υπατίας».

«Επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο», αναφέρει ο κ. Νάκος, «την απαράδεκτη διάταξη που θεσμοθέτησε με τον νόμο 3907/11, η οποία παρέχει ουσιαστικά το δικαίωμα στον υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών που διαμένουν στη χώρα και κατ’ επέκταση, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την ιθαγένεια, δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να αποκτήσουν άμεσα Ελληνική ιθαγένεια».

Η Νέα Δημοκρατία ζητά όχι μόνο την απόσυρση της νέας τροποποίησης που μειώνει τον χρόνο προηγούμενης διαμονής στη χώρα από δώδεκα σε δέκα χρόνια, αλλά και την κατάργηση της δωδεκαετίας. Επίσης εισηγείται την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους που προέβλεπε ο νόμος 3386/05, δηλαδή, τη χορήγηση άδειας διαμονής μόνο σε όσους έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Ads

Εν τω μεταξύ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα, με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποδείξει ότι δικλείδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ – που καταψήφισε την διάταξη που αφορά την μείωση από τα 12 στα 10 χρόνια ως προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας παραμονής. Κατά των νέων ρυθμίσεων δήλωσε ο ΛΑΟΣ, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μη μαζικές νομιμοποιήσεις, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια μετά και τις δεσμεύσεις του κ. Καστανίδη για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.