Έκδοση που θα περιλαμβάνει επιστολές και κάρτες του διάσημου σκαθαριού, Τζον Λένον – τις οποίες έστελνε κατά καιρούς σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες – θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2012. Η έκδοση την οποία έχει επιμεληθεί ο συγγραφέας Χάντερ Ντέιβις, ο επίσημος βιογράφος των Beatles, περιλαμβάνει ιστορικά αλλά και αστεία γράμματα τα οποία δεν έχει διαβάσει κανείς μέχρι τώρα εκτός από τον παραλήπτη του!

Ads

O Ντέιβις αναζήτησε τις προσωπικές επιστολές του Λένον σε οίκους δημοπρασιών, ιδιώτες συλλέκτες, συγγενείς και εμπόρους αναμνηστικών. Πρόκειται για επιστολές που «μέχρι σήμερα δεν είχε διαβάσει ουδείς άλλος, πλην του παραλήπτη τους».

Κατά τον Ντέιβις οι 250 επιστολές και κάρτες αποκαλύπτουν «άλλοτε μια βασανισμένη ψυχή. Άλλοτε τον βλέπεις αστείο, επιδειξιομανή, καταθλιπτικό… Η αρχική του αντίδραση σε οποιοδήποτε συναίσθημα, θυμό, έκπληξη, ή μίσος, δεν ήταν να πάει στο πιάνο ή στην κιθάρα, αλλά να πιάσει ένα στιλό και να γράψει. Κι έγραφε τόσο απολαυστικά! Θεωρούσε πρόκληση να γράψει κάτι μοναδικό για τον παραλήπτη…».

Συγκεκριμένα κάποιες από τις επιστολές είναι ιστορικές όπως αυτή στον μουσικοκριτικό Κρεγκ ΜακΓκρέγκορ των «New York Times», ο οποίος σε δημοσίευμά του υποστήριζε ότι τα «Σκαθάρια» αντέγραφαν τη «μαύρη μουσική». Ένα κομμάτι της επιστολής έλεγε «τη δεκαετία του ’50 ήταν λίγοι όσοι άκουγαν στην Αμερική και στη Βρετανία blues, R&b και rock ‘n roll. Άνθρωποι όπως ο Ερικ Μπάρντον των Animals, οι Micks Stones (σ.σ. οι Rolling Stones) κι εμείς, πίναμε, τρώγαμε και κοιμόμασταν στη μουσική κι επίσης την ηχογραφούσαμε. Πολλά παιδιά στράφηκαν στη μαύρη μουσική εξαιτίας μας. Δεν ήταν αντιγραφή, ήταν αγάπη».

Μια άλλη σημαντική επιστολή αποτελεί η απάντηση του Λένον στον Πολ και την Λίντα ΜακΚάρτνεϊ οι οποίοι τoν επέκριναν για τη δική του κριτική προς τους Beatles.
«Δεν ντρέπομαι για τους Beatles -(εγώ τα ξεκίνησα όλα)- αλλά για κάποια από τα σκατά που παίρναμε για να τους κάνουμε τόσο σπουδαίους -νόμιζα πώς όλοι λίγο-πολύ αισθανόμασταν έτσι-προφανώς, όμως, όχι. Ειλικρινά θεωρείς πως το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής τέχνης εμφανίστηκε λόγω των Beatles; -δεν πιστεύω ότι είσαι τόσο τρελός -Πολ-το πιστεύεις αυτό; Όταν θα σταματήσεις να το πιστεύεις, ίσως να ξυπνήσεις! Δεν λέγαμε πάντα ότι είμαστε μέρος του κινήματος -κι όχι ολόκληρο το κίνημα;-Φυσικά, αλλάξαμε τον κόσμο -αλλά προσπάθησε να το ξεπεράσεις- ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΟΥ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΠΕΤΑ!».

Ads

Μεταξύ των επιστολών του Λένον υπάρχουν πολλές που διακρίνονται από το ιδιαίτερο και περίεργο χιούμορ του όπως η επιστολή που είχε στείλει στο καθαριστήριο για να διαμαρτυρηθεί για ένα κατεστραμμένο μπλουζάκι «Αγαπητό καθαριστήριο, η κυρία Γιόκο Ονο δεν βάφει, δεν θα βάψει και δεν έχει ποτέ βάψει τα μαλλιά της. Δεν ιδρώνει (οι περισσότεροι Ανατολίτες δεν ιδρώνουν όπως εμείς). Ποια είναι λοιπόν η δικαιολογία σας που κιτρινίσατε το ολοκαίνουργιο λευκό μου μπλουζάκι;»