Από το σημερινό β’ γύρο των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών προκύπτουν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (ώρα 21.30) τα παρακάτω συμπεράσματα:

Ads

1. Η εκλογική αποχή εμφανίζεται περίπου κατά οκτώ με δέκα ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη από την πρώτη Κυριακή. Ετσι, αν την προηγούμενη Κυριακή η πραγματική αποχή υπολογίζεται ότι έφτασε στο 27% του εκλογικού σώματος σήμερα πρέπει να υπερβαίνει το 37%, ποσοστό πρωτοφανές για την ελληνική εκλογική ιστορία.

Παράλληλα, καταγράφεται και νέα αύξηση των Λευκών / Ακύρων. Ενδεικτικά, στο Δήμο της Αθήνας το Λευκό / Ακυρο ξεπερνούν το 11%, στην περιφέρεια Αττικής φτάνουν στο 16%, στο Δήμο θεσσαλονίκης στο 8.5%.

Ενα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές ξεκινούν με ασθενή βάση πολιτικής νομιμοποίησης, γεγονός που θα πρέπει να αποτρέψει πανηγυρισμούς για επιβεβαιώσεις πολιτικών επιλογών.

Ads

2. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κερδίζει τις 8 ή 9 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με οριακό πάντως προβάδισμα στις περισσότερες εξ’αυτών. Το ίδιο συμβαίνει και με όσες περιφέρειες κερδίζει η ΝΔ. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι επομένως ότι η εικόνα του εκλογικού χάρτη διασώζει εν μέρει την εκλογική εικόνα του ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα όμως συνολικά δείχνουν μια εξαιρετικά μεγάλη ρευστοποίηση του κομματικού συστήματος, επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον πρώτο γύρο.

3. Ενα τρίτο συμπέρασμα της σημερινής αναμέτρησης του β’γύρου που εμφανίζεται στο επίπεδο των Δήμων, είναι η αποδοκιμασία των απερχόμενων δημοτικών αρχών και των πολιτικών χώρων που τις στήριζαν. Η ήττα του Κακλαμάνη στην Αθήνα, του Μίχα στον Πειραιά, του Κατσικόπουλου στην Πάτρα, αλλά και οι απολύτως οριακή κατά τα φαινόμενα νίκη του Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη δείχνει τη διάθεση του ενεργού εκλογικού σώματος να επιβάλλει αλλαγές στη διοίκηση των μεγάλων πόλεων, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης επιβάρυνσης των προβλημάτων τους. Τέτοιου τύπου αλλαγές φαίνεται, επίσης, ότι θα έχουμε σήμερα και σε μια σειρά άλλων πόλεων και μικρότερων δήμων, όπως στα Γιάννενα, στη Λάρισα, στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, κ.ά.