Η προσφορά των Ηνωμένων Εθνών στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε για ένα προσοδοφόρο πακέτο συνταξιοδότησης σε υπερπόντιο καταφύγιο αν εγκατέλειπε το αξίωμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε, η συσσώρευση ηρωίνης από τις αφγανικές συμμορίες και τους Ταλιμπάν προκειμένου να χειραγωγήσουν την τιμή στους δρόμους της Δύσης, οι υποψίες των Αμερικάνων αξιωματούχων για τον Allen Stanford χρόνια προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο της απάτης και η «εκστρατεία» της Λιβύης κατά του Marks & Spencer είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία δημοσιεύονται λεπτομέρειες το τελευταίο 24ωρο, μέσω των διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στο Wikileaks και στον διεθνή Τύπο.

Ads

«Χρυσή» σύνταξη στον Μουγκάμπε από τον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών προσέφερε στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε ένα προσοδοφόρο πακέτο συνταξιοδότησης σε υπερπόντιο καταφύγιο αν εγκατέλειπε το αξίωμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks στην βρετανική Guardian. Ο Μουγκάμπε είναι ο δεύτερος και σημερινός πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Εξελέξει πρωθυπουργός από το 1980 έως το 1987 και έκτοτε κρατάει το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Η ασυνήθιστη αυτή προσφορά φέρεται να γίνεται από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος ήταν τότε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας των ηγετών του κόσμου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ένα υπόμνημα που συνέταξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το έγγραφο, που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2000, καταγράφει μια συνάντηση μεταξύ υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Χαράρε και ανώτερης πηγής του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), το αντιπολιτευτικό κόμμα της Ζιμπάμπουε.

Ads

Σύμφωνα με την πηγή του MDC, του οποίου το όνομα έχει απαλειφθεί, ο «Κόφι Ανάν, κατά την πρόσφατη σύνοδο στη Νέα Υόρκη προσέφερε στον Μουγκάμπε μια διαπραγμάτευση για να παραιτηθεί. Παρόλο που [η πηγή του MDC] είπε ότι το MDC δεν ήταν εν γνώσει των λεπτομερειών, εικάζει ότι στην προσφορά του Ανάν περιλαμβάνεται ένα ασφαλές καταφύγιο και ένα οικονομικό πακέτο από τον πρόεδρο της Λιβύης [Καντάφι]. Το κόμμα της αντιπολίτευσης έμαθε ότι ο Μουγκάμπε απέρριψε την προσφορά την επόμενη ημέρα, αφού την συζήτησε με την πρώτη κυρία».

Σαν καταθέσεις, τα αποθέματα ηρωίνης των Ταλιμπάν

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα Αντόνιο Μαρία Κόστα, λέει πως οι αφγανικές συμμορίες ναρκωτικών και οι Ταλιμπάν συσσωρεύουν την ηρωίνη προκειμένου να χειραγωγήσουν την τιμή του δρόμου στη Δύση.

Ο «τσάρος των ναρκωτικών» των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποκαλείται, είπε στο ΝΑΤΟ το 2009 πως οι Αφγανοί αντάρτες παρακρατούν χιλιάδες τόνους ηρωίνης και πως συμπεριφέρονται με τα αποθέματά της σαν να ήταν «λογαριασμοί ταμιευτηρίου» προκειμένου να χειραγωγήσουν τις που πωλείται το ναρκωτικό στους δρόμους της Δϋσης, σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα των ΗΠΑ που διέρρευσε και δημοσιεύει η Guardian.

Ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, δήλωσε στους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ ότι οι Ταλιμπάν και οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος παρακρατούσαν 12.400 τόνους οπίου από την παγκόσμια αγορά προκειμένου να ανέβει η τιμή του σε επικερδή επίπεδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ποσότητα αυτή κοστίζει περίπου 1.25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κάθε τόνος οπίου εικάζεται ότι αξίζει περίπου 100.000 δολάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή 100 κιλά ηρωίνης.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνονται να πιστεύουν πως οι Ταλιμπάν και άλλοι αντάρτες στο Αφγανιστάν είναι καλά οργανωμένοι, έχουν γνώση της αγοράς και εστιάζουν στη διατήρηση βιώσιμης τιμής του ναρκωτικού. Οι εκθέσεις σχετικά με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν στο εμπόριο ναρκωτικών από το 2009 επικεντρώνονται στις ρήξεις μεταξύ διαφορετικών συμμοριών ναρκωτικών και επισημαίνουν τον άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Οι ΗΠΑ υποψιαζόταν τον Άλεν Στάνφορντ πολύ πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση απάτης

Περισσότερο από δύο χρόνια προτού συλληφθεί για διαφθορά ο Allen Stanford, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τις φήμες περί «δωροδοκίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πολιτικής χειραγώγησης» γύρω από τον Τεξανό επιχειρηματία, και απέφευγαν την επαφή με τον ίδιο ή να φωτογραφηθούν μαζί του .

Η έκταση της ανησυχίας μεταξύ των υπαλλήλων της πρεσβείας στο Μπριτζτάουν των Μπαρμπάντος, όπου ο Stanford επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στο κρίκετ της Καραϊβικής, πριν τη συντριβή της αυτοκρατορίας του αφού κατηγορήθηκε για απάτη ύψους $ 8 δις «τεραστίου μεγέθους» και συνελήφθη από το FBI, θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σοφία της Αγγλίας και του Συμβουλίου Κρίκετ της Ουαλίας να μπλέξουν μαζί του τον Ιούνιο του 2008.

Ο βαθύπλουτος Τεξανός επιχειρηματίας, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 για απάτη και πολλαπλές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και μια τεράστια απάτη ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «γιγαντίαία απάτη Ponzi».

Λιβυκές επιθέσεις κατά της «σιωνιστικής» εταιρείας Marks & Spencer

Ένα κατάστημα Marks & Spencer στην Τρίπολη της Λιβύης υπέστη «απεχθή αντισημιτική εκστρατεία» από την κυβέρνηση της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να το αναγκάσει να κλείσει, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία. Η διαμάχη είχε γίνει τόσο βίαιη που αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν λάβει προειδοποιήσεις από Λίβυους αξιωματούχους ότι τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος επιχειρηματίας από το franchise της εταιρείας θα μπορούσε να δολοφονηθεί σε
«στημένο» αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Οι επιθέσεις κατά της βρετανικής εταιρείας από Λϊβυους αξιωματούχους «στα ανώτερα επίπεδα» κινδύνευαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στις διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη, την Ουάσιγκτον το 2008.

Το υπόμνημα περιέγραφε το «εν εξελίξει δράμα γύρω από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και επενδυτών για να παραμείνει ανοικτό το Marks & Spencer στην Τρίπολη, καθώς και η εκστρατεία ορισμένων Λίβυων κυβερνητικών αξιωματούχων για να κλείσει».

Το κατάστημα M & S άνοιξε στην Τρίπολη – το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στην Αφρική – τον Απρίλιο του 2008 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το κατάστημα είχε προσωρινά κλείσει από τις λιβυκές αρχές τουλάχιστον δύο φορές, και οι εργαζόμενοι υπέστησαν επανειλημμένα επίσημες ανακρίσεις ενώ τέθηκαν υπό «στενή παρακολούθηση» από υπαλλήλους ασφαλείας.

«Επιτυχημένη δυσφήμιση» τα σεξουαλικά εγκλήματα

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος τελεί υπό περιοριστικούς όρους, δήλωσε σήμερα ότι οι Σουηδέζες που τον κατηγορούν για σεξουαλική επίθεση μπορεί να είναι και οι ίδιες «θύματα μίας πολύ επιτυχημένης δυσφήμισης».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ υποστήριξε ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία ήταν μία «πολύ επιτυχημένη δυσφήμιση» και ότι αν εκδοθεί από τη Βρετανία δεν θα έχει μία «δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση». Είπε ακόμη ότι οι δύο γυναίκες που διατύπωσαν τις εις βάρος του κατηγορίες στη Σουηδία ήταν και οι ίδιες «ενδεχομένως θύματα» στο πλαίσιο σπίλωσης εκείνου και του WikiLeaks.

Ο 39χρονος Ασάντζ μίλησε σε δημοσιογράφο του BBC και είπε πως νιώθει «αποδυναμωμένος» εξαιτίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας που πρέπει να φέρει πάνω του, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους.

«Δεν χρειάζεται να επιστρέψω στη Σουηδία. Ο νόμος προβλέπει ότι έχω συγκεκριμένα δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να μιλάω άσκοπα σε εισαγγελείς ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να κάνουν κουβεντούλα και δεν το κάνουν με κάποιον άλλον επίσημο τρόπο».

Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει, στο πλαίσιο του αιτήματος έκδοσής του, τόσο ο Ασάνζ όσο και ο Σουηδός δικηγόρος του να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση, είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks. «Αυτό που απαιτείται είναι να οδηγηθώ δια της βίας στη Σουηδία και όταν βρεθώ εκεί να κρατηθώ στην απομόνωση: αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη δίκη», είπε ο Ασάνζ.

Ο Ασανζ είπε ότι οι δύο γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση είχαν εκνευριστεί πολύ. Όπως είπε, «μία περιγραφή» αυτού που συνέβη στη Σουηδία είναι ότι, αφού ανακάλυψαν ότι είχαν ερωτική επαφή μαζί του, οι δύο γυναίκες «εκνευρίστηκαν» σκεπτόμενες την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Συμβουλεύτηκαν την αστυνομία «και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη και εξαπάτησε τις γυναίκες», σημείωσε ο Ασάντζ.

Πρόσθεσε ότι μετά από την «επιτυχημένη δυσφήμιση» θα υπάρξει μία «ανοσοποίηση» όταν οι άνθρωποι «θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει». Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τον εαυτό του μάρτυρα, ο Ασάντζ απάντησε: «Αν μπορεί να γίνεις μάρτυρας χωρίς να πεθάνεις». Αλλά η αποστολή του, είπε, είναι να προωθήσει την δικαιοσύνη «μέσω της μεθόδου της διαφάνειας στη δημοσιογραφία».