Ads

Εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν κινδυνεύουν να προσβληθούν από θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με το μολυσμένο νερό, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη. Την ίδια στιγμή, οι πλημμυροπαθείς εξαγριωμένοι προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους προσφέρει βοήθεια, ενώ οι οργανισμοί αρωγής προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει πολύ αργά αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καθαρό νερό, φαγητό και κατάλυμα.

«Περίπου 3,5 εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών που συνδέονται με το μολυσμένο νερό όπως η διάρροια και η δυσεντερία» δήλωσε τη Δευτέρα ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Οcha), ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο της ηπατίτιδας Α και Ε και στον τυφοειδή πυρετό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει μία πιθανή επιδημία χολέρας, καθώς γιατροί προειδοποιούν για ένα «δεύτερο κύμα θανάτου» στην περιοχή. «Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια σε 140.000 ανθρώπους σε περίπτωση επιδημίας χολέρας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας έχει αναφέρει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα», δήλωσε ο Τζουλιάνο.

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δώσει βοήθεια 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Πακιστάν. Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περίπου το 1/4 της χώρας που εκτείνεται σε 800.000 τετρ.χλμ και στο οποίο ζουν 167 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει πληγεί από τις πλημμύρες των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ads

Βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και οικονομική, συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε να χορηγήσει η Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αποστολή 140 τόννων ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, έχει ήδη αρχίσει και η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει οικονομική βοήθεια πέντε εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν.