Nέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του σταθμού το προσχέδιο της αξιολόγησης του Fitch βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε για να μη θεωρηθεί ως παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Ads

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch έρχεται μετά την υποβάθμιση άλλων δύο οίκων, των Moody’s και Standard and Poors, που προχώρησαν σε διαδοχικές υποτιμήσεις της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Ο οίκος Fitch αιτιολογεί την απόφασή του στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ η αξιολόγηση αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, σχολίασε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κινδύνου.

Ads

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου η υποβάθμιση, δεδομένου ότι ο οίκος Fitch είχε βάλει την Κύπρο εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες σε αρνητική αναθεώρηση.

Στο μεταξύ, τόσο η Κεντρική Τράπεζα όσο και το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να συμφωνούν στην ανάληψη των απαιτούμενων μέτρων για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.