Ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται επί ποδός και έχει μάλιστα συστήσει ομάδα 120 ατόμων εν αναμονή της δημοσιοποίησης 400.000 πολεμικών ντοκουμέντων από το Ιράκ, στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Ads

Αναμένεται ότι η μαζική αυτή διαρροή απόρρητων εγγράφων θα είναι ασύγκριτα σοβαρότερη από την προηγούμενη διαρροή από την Wikileaks των 77 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων απ’ τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμάται ότι τα έγγραφα θα αφορούν τις μάχες που διεξάγονται στο Ιράκ, τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τις απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Εκπρόσωπος του πενταγώνου, όπως αναφέρει το BBC, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς πότε θα σημειωθεί η διαρροή, ωστόσο εκτιμά ότι αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα ή αύριο Τρίτη. Άλλες πηγές αναμένουν το Wikileaks να διαρρεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες αργότερα μέσα στον μήνα.

Ads

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας «για εργασίες συντήρησης», ενώ ο ιδρυτής της Julian Assange αντιμετωπίζει εισαγγελική έρευνα για κατηγορίες που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση μιας κοπέλας και τον βιασμό μιας άλλης. Αμφότερες οι κατηγορίες προέκυψαν μετά την δημοσιοποίηση ντοκουμέντων για το Αφγανιστάν, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή οργή του Πενταγώνου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι διαρροές της Wikileaks έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των Αφγανών που βοηθούν τις Νατοϊκές δυνάμεις, δεν έχουν θέσει σε κίνδυνο Αμερικανικές πηγές ή πρακτικές συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών. Η επιστολή που εστάλη από τον κ. Γκέιτς στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Κάρλ Λέβιν, αναφέρει πάντως ότι οι διαρροές θα μπορούσαν να «πλήξουν σημαντικά» τα Αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Το περιεχόμενο της επιστολής περιήλθε στη γνώση τόσο της εφημερίδας The New York Times, όσο και του ειδησεογραφικού δικτύου CNN.